KUVAT
Hyvä elämä | 26.03.2024 |
”Ihminen on itse virittänyt ansan itselleen”, sanoo Suomen tunnetuimpiin kestävän hyvinvoinnin asiantuntijoihin lukeutuva professori Arto O. Salonen Sanan julkaisemassa Olemisen ääniä -podcastissa. Tulisiko hyvää elämää alkaa tavoitella täysin uudenlaisten uskomusten varassa?
Jokainen meistä haluaa elää hyvää ja merkityksellistä elämää. Jossain mennään kuitenkin pieleen, jos inhimillisen toimeliaisuuden seurauksena on ilmastokriisi, sukupuuttoaalto ja ihmisten kokema merkityskato.
Näin uskoo Itä-Suomen yliopiston sosiaalipedagogiikan, erityisesti kestävän hyvinvoinnin professori Arto O. Salonen.
– Ihminen vie tätä planeettaa, joten meidän tulisi olla hereillä. Nyt vaikuttaa siltä, että emme ihan hahmota paikkaamme. Kaikki nykyajan isot ongelmat johtuvat meistä itsestämme. Suhde ympäröivään todellisuuteen on rakentunut kummalliseksi, hän esittää.
Salonen on vieraana Sanan tänään julkaistussa Olemisen ääniä -podcastissa, jonka aiheena on hyvä ja merkityksellinen elämä.
Tuplajakson ensimmäisessä osassa kysellään Salosen ajatuksia ihmisen suhteesta maailmaan ja luomakuntaan sekä tätä asuttaviin toisiin ja lähimmäisiin. Myöhemmin julkaistavassa keskustelun toisessa osassa nostetaan keskusteluun ihmisen suhde itseen ja johonkin itseä suurempaan.
Salonen kertoo häntä kiinnostavan ne vallalla olevat uskomukset, jotka vievät ihmistä kohti synkkää tulevaisuutta. Ongelmana hän näkee sen, kuinka me ihmiset olemme olemassa nykyajassa.
– Jos miettii kristinuskon näkökulmasta, niin toimintamme vaikuttaa siltä, että Jumala on luonut sellaisia asioita, jotka häiritsevät meitä ja vievät tehoja pois ihmisen toimeliaisuudelta. Esimerkiksi puuvillapeltojen kasvatus tai kemikalisoitunut maatalous perustuvat sille ajatukselle, että on vähempiarvoista, huonoa ja suorastaan turhaa elämää, mikä täytyy myrkyillä tappaa pois. Onko tosiaan Jumala epäonnistunut monissa asioissa? Salonen kysyy.
Ihmiset haluaisivat kokea olevansa mukana tarinassa, jolla on tarjottavana jotakin mieltä ja merkitystä. Minkälaisia olisivat ne uskomukset, jotka voisivat antaa meille elämän täyteläisyyttä ja sellaista hyvyyttä, joka rakentaa tarkoituksellista olemista.
– Arto O. Salonen
– Tämä tarina on minusta julma, jos ajattelee, että lähtökohtana on Luoja, joka on luonut monenlaista ja kaikki siitä on hyvää. Nykyihmisen näkökulmasta maailmassa on todella epätoivottuja asioita, jotka täytyy käydä tuhoamassa.
Kestävyystutkijana Salonen ei allekirjoita ajatusta siitä, että muutos tarkoittaisi synkistelevää polkua niukkuuteen, vaan hän tavoittelee merkitykselliseksi koettua ja arvokasta elämää tässä ja nyt.
– Ihmiset haluaisivat kokea olevansa mukana tarinassa, jolla on tarjottavana jotakin mieltä ja merkitystä. Minkälaisia olisivat ne uskomukset, jotka voisivat antaa meille elämän täyteläisyyttä ja sellaista hyvyyttä, joka rakentaa tarkoituksellista olemista.
Arto O. Salonen näkee, että hyvän elämän ihanteeksi on kuin vaivihkaa muodostunut omaa hyvää maksimoiva riippumattomuus, jossa ihminen ei ole olemassa ketään muuta kuin itseä varten.
– Tämä on paras tapa elää merkityksetöntä ja mitätöntä elämää, jossa en tarvitse ketään avuksi oman elämäni kulkemiseen. Ihminen ajaa itseään aikamoiseen tyhjiöön.
– Mitä, jos ajattelisikin, että miten minä voin olla olemassa tätä ympäröivää todellisuutta varten? Väitän, että se voisi olla merkityksellisempää elämää, joka antaisi parempia syitä olemassaololle, Salonen esittää.
Olemisen ääniä -podcastin keskustelun hyvästä ja merkityksellisestä elämästä löydät kuunneltavaksi Spotifysta ja muilta kuuntelualustoilta sekä osoitteesta sana.fi/podcastit.
Tutustu Sanan digitilaukseen 1 € / 1 kk. Se on helppoa ja turvallista, voit perua tilauksen milloin hyvänsä.
LISÄÄ AIHEPIIRISTÄ