KIRJOITTAJA

Ilkka Enkenberg

KUVAT

AOP

Jaa artikkeli

Aika ja ilmiöt | 06.06.2024 |

Öljy-yhtiö ja eettiset sijoittajat jälleen napit vastakkain

Eettiset sijoittajat pyrkivät vaikuttamaan öljyjätti Exxon Mobiliin sisältä käsin. Toukokuun yhtiökokouksessa he haastoivat ylimmän johdon.

Eettiset sijoittajat ovat vuosien ajan vaatineet Exxon Mobililta voimakkaampia toimia ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi ja tehneet yhtiökokouksissa aloitteita asiaa edistääkseen.

Sana kertoi maaliskuussa, miten aiemmin viime talven aikana Exxon Mobil oli haastanut sijoittajaryhmät Arjuna Capitalin ja Follow Thisin oikeuteen syyttäen näitä saman aloitteen toistamisesta useissa yhtiökokouksissa. Exxonin mukaan viranomaisten tulisi tarkastella prosessia, jolla ehdotukset tulevat yritysten äänestyslistoille. Yhtiö piti kanteensa voimassa, vaikka sijoittajaryhmät vetivät aloitteensa pois yhtiökokouksen käsittelystä.

Exxonin kannetta on pidetty yrityksenä vaimentaa sijoittajat, jotka vaativat yhtiöltä toimia ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Toukokuun lopussa järjestetyssä yhtiökokouksessa eettiset sijoittajat eivät yrittäneetkään painostaa yhtiötä ilmastotoimiin vaan pyrkivät muuttamaan sen hallituksen kokoonpanoa syrjäyttämällä jutun pääkuvassa oleva puheenjohtaja Darren Woods ja riippumaton jäsen Joseph Hooley.

Kampanjan käynnistäjiä olivat Mercy Investment Services, joka on katolisen Sisters of Mercy -järjestön sijoitusrahasto, sekä Wespath Benefits, joka on kiinteät yhteydet metodistikirkkoon omaava eläkerahasto. Perusteena kampanjalle kaksikkoa vastaan oli Exxonin tammikuussa aktivistiosakkaita vastaan nostama oikeuskanne, jota pidettiin epäoikeudenmukaisena.

 

Uutistoimisto Reutersin mukaan CalPERSIN toimitusjohtaja sanoi ”Exxonin oikeusjutun uhkaavan vaientaa osakkeenomistajat kaikkialla”.

 

– Olimme shokissa, kun yhtiö päätti jatkaa kannettaan, vaikka osakkeenomistajat olivat vetäneet aloitteensa takaisin, kommentoi Mercy Investment Services -rahaston johtaja Mary Minette.

Kampanja oli myös testi, asettuisivatko suuret rahastoyhtiöt tukemaan pienosakkaita, jotka ovat tehneet ympäristöön ja työvoiman monimuotoisuuteen liittyviä aloitteita yhtiökokouksissa. Osa institutionaalisista sijoittajista asettuikin aktivistiosakkaiden tueksi, joukossa muun muassa useita yhdysvaltalaisia eläkerahastoja ja Norjan öljyrahasto.

Yhtiökokouksen äänestyksessä kuitenkin kaikki Exxonin hallituksen 12 jäsentä valittiin uudelleen, ja heidän kannatuksensa asettui välille 87–98 prosenttia. Kannatus oli keskimäärin 95 prosenttia. Vuonna 2023 se oli ollut 96 prosenttia.

Eräs aktivistiosakkaiden taakse asettuneista institutionaalisista sijoittajista oli Kalifornian osavaltion julkishallinnon eläkerahasto CalPERS, joka omistaa Exxonin osakkeita noin miljardin arvosta. Uutistoimisto Reutersin mukaan CalPERSIN toimitusjohtaja sanoi ”Exxonin oikeusjutun uhkaavan vaientaa osakkeenomistajat kaikkialla”.

”Tämä tulos vahvistaa uskoa siihen, että olemme oikealla tiellä, kun hallituksemme jäsenet valitaan ylivoimaisesti uudelleen”, Exxon puolestaan sanoi tiedotteessaan tulosten julkistamisen jälkeen.

Suurimmat Exxonin osakkeenomistajat, sijoitusyhtiöt BlackRock ja Vanguard, eivät kommentoineen äänestystulosta.

Sijoitusyhtiö BlackRockin mainoskyltti Exxon Mobilin huoltoaseman vieressä New Yorkin Hell’s Kitchenissä vuonna 2024. BlackRock on Exxonin suurin omistaja. Kuva: AOP.

 

Osakkeenomistajien etu

Keskiviikon online-yhtiökokouksessa myös yhtiön toimitusjohtajana toimiva Darren Woods kritisoi aloitteiden tekijöitä.

– Tämä on jälleen yksi esimerkki siitä, miten laillista osakkeenomistajien prosessia käytetään aktivistien agendan edistämiseen, joka ei ole linjassa osakkeenomistajien arvon kasvattamisen kanssa, Woods sanoi kommentoidessaan aloitetta, jossa vaadittiin selvittämään Exxonin sosiaalista vaikutusta.

Woods mainitsi Exxonin omat ympäristöpyrkimykset ja totesi, että ”vaikka tuuli- ja aurinkoenergialla on tärkeä rooli, ne eivät yksinään riitä”. Hänen mukaansa raskaalle teollisuudelle tarvitaan hiilidioksidin talteenottoa ja varastointia, biopolttoaineita ja vetyä, aloja, joilla Exxon toimii.

Vastassa Rockefeller

Exxon Mobilin juuret ovat John D. Rockefellerin vuonna 1870 perustamassa Standard Oil -yhtiössä, joka kasvoi niin suureksi, että se pilkottiin pienempiin yhtiöihin korkeimman oikeuden vuonna 1911 antamalla määräyksellä.

Vaikka Rockefellerin suvun vaurauden lähde olikin öljy, suvun varoilla perustetut säätiöt pyrkivät toimimaan ilmastonmuutosta vastaan. Ne ovat muun muassa tukeneet yli 30 oikeuskannetta, jotka on nostettu Exxonia ja muita fossiilisilla polttoaineilla rikastuneita yhtiötä vastaan.

Rockefeller Family Fundin johtaja, viidennen polven Rockefeller, Miranda Kaiser kommentoi Exxon Mobilin toimia juuri yhtiökokouksen alla hyvin suorasukaisesti Yhdysvaltojen yleisradioyhtiö NPR:n haastattelussa.

 

He ovat käyttäneet miljoonia dollareita kampanjoihin hämmentääkseen yleisöä ilmastonmuutoksesta ja pitääkseen meidät passiivisina, jotta he voisivat jatkaa toimintaansa entiseen tapaan.
– Miranda Kaiser

 

– Exxon tiesi 40 vuotta sitten, että heidän liiketoimintansa ja tuotteensa vahingoittavat merkittävästi maapallon ekosysteemiä ja aiheuttavat kärsimystä miljoonille ihmisille. He valehtelivat tästä aggressiivisesti tehdäkseen rahaa. He ovat käyttäneet miljoonia dollareita kampanjoihin hämmentääkseen yleisöä ilmastonmuutoksesta ja pitääkseen meidät passiivisina, jotta he voisivat jatkaa toimintaansa entiseen tapaan. Heidän tulisi maksaa aiheuttamistaan vahingoista ja lopettaa valehtelu sekä ryhtyä osaksi ratkaisua.

Kaiser ei näe suvun rahojen alkuperän ja aktivismin välillä ironiaa. Sen sijaan hänen mielestään on varsin luontevaa, että hänen iso-iso-isoisänsä luoman varallisuuden avulla pyritään nyt ratkaisemaan fossiilisten polttoaineiden käytön aiheuttamia ongelmia.

– Olisi moraalisesti väärin, ellemme tekisi jotakin, hän sanoo.

John D. Rockefeller ja hänen poikansa John D. Rockefeller Jr., joka myöhemmällä iällään oli merkittävä hyväntekeväisyyslahjoittaja. Kuva: Wikimedia Commons.

 

Huipputuotot ja -päästöt

Exxon Mobilin osake on ollut nousussa, ja huhtikuussa 2024 se oli ennätyslukemissa. Yhtiön liikevaihto vuonna 2023 oli noin 345 miljardia Yhdysvaltain dollaria ja nettotulos noin 36 miljardia dollaria. Exxon kuuluu maailman suurimpiin ja vaikutusvaltaisimpiin yhtiöihin ja siten sen johtajat maailman vaikutusvaltaisimpiin henkilöihin.

Myös Exxonin päästöt ovat huippuluokkaa. Vuonna 2023 sen toimet tuprauttivat ilmakehään 111 miljoonaa tonnia kasvihuonekaasuja hiilidioksidipäästöiksi muunnettuna. Vertailun vuoksi Suomen kasvihuonepäästöt olivat viime vuonna noin 41 miljoonaa tonnia.

Exxonin eettisiä sijoittajia vastaan nostaman kanteen käsittely on yhä kesken. Interfaith Center on Corporate Responsibility (ICCR) -järjestön ilmastoasioiden ja ympäristöoikeuden apulaisjohtaja Tracey Rembert kehotti Exxonia vaihtamaan näkökulmaa.

– Exxon Mobilin ja muiden yhtiöiden tulisi nähdä osakkeenomistajien riskienhallintaan liittyvät kysymykset mahdollisuuksina eikä uhkina.

 

Monet yhtiöt ja ennen kaikkea öljy-yhtiöt seuraavat tarkasti Exxonin käynnistämän oikeuskanteen etenemistä. Se on osa suurempaa ilmiötä, jossa ilmastonmuutosta pyritään jarruttamaan suoraan siellä, missä päästöt syntyvät eli monikansallisten yhtiöiden yhtiökokouksissa.

 

Ilmastonmuutos ja siihen liittyvät toimet, joita ihmiskunnan on planeetan elinolosuhteet säilyttääkseen tehtävä, ovat osa suuryhtiöiden riskienhallintaa. Kyse ei siten ole ainoastaan ympäristön edusta vaan myös osakkeenomistajien taloudellisesta edusta pitkällä tähtäimellä.

Pyrkimystä vaihtaa hallituksen avainhenkilöt voidaan tulkita kahdella tavoin. Joko yhtiön voittona eettisistä sijoittajista, jotka eivät saaneet tahtoaan läpi, tai pienenä voittona eettisille sijoittajille, jotka onnistuivat saamaan puolelleen institutionaalisia sijoittajia, kuten Norjan öljyrahaston.

Monet yhtiöt ja ennen kaikkea öljy-yhtiöt seuraavat tarkasti Exxonin käynnistämän oikeuskanteen etenemistä. Se on osa suurempaa ilmiötä, jossa ilmastonmuutosta pyritään jarruttamaan suoraan siellä, missä päästöt syntyvät eli monikansallisten yhtiöiden yhtiökokouksissa. Exxonin nostama kanne ja siitä kummunnut yritys vaihtaa yhtiön johtoa ovat nostaneet kristilliset, eettistä sijoittamista harjoittavat toimijat eturintamaan.

Vuosi 2023 oli vuodesta 1850 alkavan mittaushistorian lämpimin vuosi globaalin keskilämpötilan ollessa 14,98 celsius-astetta. Tulevat vuodet näyttävät, kuka voittaa valtataistelun suuryhtiöissä, jotka osaltaan määrittävät meidän kaikkien yhteistä tulevaisuutta.

Kokeile kuukausi eurolla

Tutustu Sanan digitilaukseen 1 € / 1 kk. Se on helppoa ja turvallista, voit perua tilauksen milloin hyvänsä.

Ilkka Enkenberg

Ilkka Enkenberg

Päätoimittaja

Jaa artikkeli