KIRJOITTAJA

Ilkka Enkenberg

KUVAT

WClarke / Wikimedia

Jaa artikkeli

Aika ja ilmiöt | 05.03.2024 |

Amerikkalainen öljy-yhtiö haastoi ilmastonmuutostoimia vaatineita osakkaitaan oikeuteen

Maailman suurimpiin kuuluva öljy-yhtiö Exxon Mobil haastoi oikeuteen osakkeenomistajiaan, jotka pyrkivät muuttamaan yhtiön toimintaa ympäristöystävällisemmäksi.

Öljy-yhtiöillä on vuosikymmenten todennettu historia ilmastotoimien jarruttamisessa, ja Exxon Mobil kuuluu niihin, joiden jalka on ollut tiedon panttaamisen jarrupolkimella kaikkein voimallisimmin.

Arvostettu Science-julkaisu kertoi vuonna 2023, että yhtiön palkkalistoilla olleet tutkijat olivat vuosien 1977 ja 2003 välillä tehneet päteviä laskelmia kasvihuonepäästöjen vaikutuksista, mutta Exxon sitkeästi kielsi koko lämpenemisilmiön olemassaolon.

Vasta vuonna 2014 Exxon Mobil myönsi, että hiilidioksidipäästöt aiheuttavat maailmanlaajuista lämpenemistä.

Öljy-yhtiöiden toimintaan ovat pyrkineet vaikuttamaan muun muassa ympäristöjärjestöt, mutta niihin on pyritty vaikuttamaan myös sisältä päin hankkimalla yritysten osakkeita.

 

Haasteen mukaan Yhdysvaltain Arvopaperi- ja pörssikomissio ei tarpeeksi säätele sitä, milloin osakkaat saavat tehdä samoja aloitteita uudelleen, minkä vuoksi Exxon toimii oikeusteitse.

 

Niin kutsutut aktivistisijoittajat ovat muun muassa Exxonin yhtiökokouksissa tehneet aloitteita, joiden tavoitteena on ollut yrityksen toiminnan muuttaminen Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden mukaiseksi.

Vuoden 2024 tammikuussa jättiyhtiö sai näistä aloitteista tarpeekseen ja haastoi aktivistit oikeuteen vetoamalla siihen, että aktivistiosakkaat käyttävät järjestelmää hyväkseen tuomalla yhtiökokouksen äänestettäväksi vuodesta toiseen samoja aloitteita.

Exxon Mobilin haastamat sijoittajaryhmät ovat Arjuna Capital ja Follow This. Haasteen mukaan Yhdysvaltain Arvopaperi- ja pörssikomissio ei tarpeeksi säätele sitä, milloin osakkaat saavat tehdä samoja aloitteita uudelleen, minkä vuoksi Exxon toimii oikeusteitse. Exxonin mukaan kanteessa ei ole kyse ilmastonmuutoksen vastaisten toimien vastustamisesta.

Exxon Mobilin toimitusjohtaja Darren Woods kielsi vuonna 2021 yhtiön salailleen omia tutkimustuloksiaan. Kuva: AOP.

Eettisiä sijoittajia

Arjuna Capitalin ja Follow This -ryhmän aloite koski Exxon Mobilin suoraan ja välillisesti tuottamien päästöjen alentamisen vauhdittamista. Kun öljy-yhtiö jätti kanteensa teksasilaiseen tuomioistuimeen tammikuussa, Arjuna ja Fllow This vetivät aloitteensa takaisin ja lupasivat olla tekemättä samaa aloitetta uudelleen. Exxon ei kuitenkaan luopunut kanteesta.

Yhdysvaltojen yleisradioyhtiö National Public Radion (NPR) helmikuussa 2024 julkaiseman artikkelin mukaan Follow This -ryhmän perustaja Mark van Baal kommentoi Exxonin oikeudenkäyntiä sanoen, että yhtiö pyrkii vaientamaan osakkeenomistajat.

 

Vuosi 2023 oli mittaushistorian kuumin vuosi koko maailmassa.

 

Muut yritykset seuraavat oikeudenkäyntiä tiiviisti. Oikeuteen haastettujen joukkoon kuuluu myös Interfaith Center on Corporate Responsibility (ICCR) -sijoittajaryhmän jäsen. ICCR:n toimitusjohtaja Josh Zinnerin mukaan muut yhtiöt voisivat käyttää samaa toimintatapaa ”ei vain aloitteiden torjumiseen, vaan osakkeenomistajien pelottelemiseen, jotta nämä eivät edes ottaisi ilmastonmuutokseen liittyviä asioita esille”.

ICCR on pääasiassa uskonnollisten, sijoittamista harjoittavien tahojen yhteenliittymä, johon kuuluu muun muassa useita katolisia järjestöjä sekä Yhdysvaltojen suurin luterilainen kirkko, Amerikan evankelisluterilainen kirkko.

Kello käy ilmastolle

Euroopan Unionin Copernicus-palvelun mukaan vuosi 2023 oli mittaushistorian kuumin vuosi koko maailmassa ja todennäköisesti kuumin vuosi 100 000 vuoteen.

Esimerkiksi vuonna 2020 Exxon Mobil tuotti suoraan tai välillisesti 752 miljoonaa tonnia kasvihuonepäästöjä, joista välillisiä päästöjä oli noin 85 prosenttia. Ne muodostuvat lähinnä yhtiön myymien öljyjalosteiden polttamisesta. Tästä huolimatta Exxon Mobilin suoraan tuottamien kasvihuonepäästöjen määrä on suurempi kuin koko Suomen.

Kuluva vuosi tulee näyttämään, miten öljyjätin pienosakkaita vastaan nostama kanne etenee. Oikeuden päätös antaa suuntaa aktivistiosakkaiden mahdollisuuksista vaikuttaa tulevaisuudessa sisältä käsin suurten yhtiöiden ilmastopyrkimyksiin.

 

Pääkuva: Baton Rougessa, Louisianassa sijaitseva Exxon Mobil Corporationin öljynjalostamo. Kuva: WClarke/Wikimedia

Artikkelin otsikkoa on muokattu 7.3. kello 9.30.

Kokeile kuukausi eurolla

Tutustu Sanan digitilaukseen 1 € / 1 kk. Se on helppoa ja turvallista, voit perua tilauksen milloin hyvänsä.

Jaa artikkeli