KIRJOITTAJA

Riitta-Sisko Keinonen

riitta-sisko.keinonen@sana.fi

KUVAT

Vesa Holmala

Jaa artikkeli

Kulttuuri | 24.03.2023 | 7/2023

Kasvun tekijä -teatteriesityksessä keskustellaan nuorista

Tampereen Teatterin, Tampereen evankelis-luterilaisten seurakuntien ja Vanhan kirkon toteuttama uusi näytelmä synnyttää keskustelua nuorten auttamisesta.

Kasvun tekijä -teatteriesitys ottaa yleisön mukaan keskustelemaan nuorista ja nuorten auttajista. Sen, että nuoret voivat huonosti ei pitäisi olla kenellekään yllätys, niin paljon aihe on ollut mediassa esillä.

Näytelmän taustatyöstä, ohjauksesta ja osallistavien esitystilanteiden fasilitoinnista vastaava Kati Sirén kertoo, että kysymykseksi nousikin, mikä olisi se asia, josta ei puhuta riittävästi.

Esityksen taustatyössä on haastateltu kymmeniä eritaustaisia nuoria sekä auttamistyön asiantuntijoita Pirkanmaalla ja Uudellamaalla.

– Haastattelujen kautta näytelmän varsinaiseksi teemaksi siiloutui auttamistyön olosuhde sekä mitä se tuottaa nuorten kohtaamiseen, Sirén kertoo.

 

Sirénin mukaan haastattelut nostivat yhtenä haastepisteenä esiin auttamistyön projektimaisen luonteen. Auttaminen on pirstaloitunut. Hankkeet ja toimet ovat usein määräaikaisia. Auttamistyön ammattilaisten ja asiantuntijoiden on haettava omia töitään aina vain uudelleen, mikä aiheuttaa stressiä ja ihmisten vaihtuvuutta. Resurssien jakamisen varjoon jäävät sekä nuori että auttamistyön tekijä.

– Dynaamisessa, liikkuvien ja muuttuvien organisaatioiden maailmassa on haastavaa saavuttaa nuoren luottamus, sillä luottamus vaatii sitoutumista ja jatkuvuutta. Kun nuori sanoo, että hän joutuu aina aloittamaan alusta ja kertomaan samat asiat ties monennelle henkilölle, on käännettävä katse nuoresta muualle – eikä vaatia häntä ottamaan kannattelijan roolia.

 

Forumteatterissa katsojat ovat myös osallistujia ja asiantuntijoita. Esitystapahtumassa pohditaan yhdessä, mitä on hyvä auttamistyö ja hyvän työn olosuhteet.

– Moniulotteisia ongelmia pitää tarkastella useasta näkökulmasta yhtä aikaa. Yleisöt koostuvat nuorista, heidän kanssaan työskentelevistä ammattilaisista ja rakenteita luovista päättäjistä. Esityksen koko ydin on tukea yhteistä keskustelua näytelmän teemoista niin, että kaikki kokevat tulleensa kuulluiksi.

Tampereen ev.lut. seurakunnat on tukenut hanketta seurakuntien osallistuvan budjetoinnin varoista.

– Yksi kirkon tehtävistä on olla heikompien ja huonommassa asemassa olevien ääni yhteiskunnassa. Forumteatteri-hanke on yksi tapa toteuttaa tätä kirkon tehtävää. Nuorten auttaminen on aina satsaus tulevaisuuteen, sanoo Vanhan kirkon pastori Olli Viljakainen.

Kasvun tekijä on tilattavissa ryhmille. Esityspäivät ovat toukokuussa 2023.

Kokeile kuukausi eurolla

Tutustu Sanan digitilaukseen 1 € / 1 kk. Se on helppoa ja turvallista, voit perua tilauksen milloin hyvänsä.

Ilkka Enkenberg

Ilkka Enkenberg

Päätoimittaja

Jaa artikkeli