KIRJOITTAJA

Ilkka Enkenberg

KUVAT

Jani Laukkanen

Jaa artikkeli

Pääkirjoitus | 26.02.2023 | 5/2023

Velkaa korkealla korolla

Vaimoni suvun mökillä on noin 60 vuotta sitten hankittu leivänpaahdin, joka toimii yhä kuin uusi. Sillä paahdetuista leivistä tulee maukkaita ja tasaisesti paahtuneita.

Meidän alle 10 vuotta vanha leivänpaahtimemme kärähti vastikään. Jo muutaman vuoden iässä tuo tunnettua ja hyvämaineista kodinkonemerkkiä edustanut laite paahtoi leivät epätasaisesti, minkä jälkeen sen elinkaaren loppuaika oli yhtä alamäkeä kohti vääjäämätöntä päätepistettään.

Huononkin leivänpaahtimen elinaika on tietenkin huomattavasti pidempi kuin Suomen hallituksen, tai edes eduskunnan, joilla on varmasti houkutus ajatella neljän vuoden tähtäimellä. Silti monet heidän tekemistään ratkaisuista vaikuttavat pitkälle tulevaisuuteen. Vielä suurempi vaikutus tulevaisuuteen on EU:n tekemillä päätöksillä.

Eräs tulevaisuuteen huomattavasti vaikuttava ratkaisu on velan ottaminen. Se lankeaa maksettavaksi seuraavien hallitusten, eduskuntien ja sukupolvien aikana.

Osa velasta on rahaa, mutta kenties vielä tärkeämpi osa on toisenlaista velkaa tulevilta sukupolvilta, jotka eivät itse vielä edes pääse vaikuttamaan siihen, mitä heidän kontolleen kasataan.

Suurin meidän lastemme lastenlasten maksettavaksi lankeava velka on ilmastolaina, jota on paisutettu kiihtyvällä tahdilla 1800-luvun teollistumisbuumista alkaen. Ilmastolainassa ei ole kyse siitä, ajatko sinä tai minä vanhalla dieselautolla ruokakauppaan. Toki tälläkin asialla on oma pieni merkityksensä, ja jokaisen on hyvä tehdä se, minkä pystyy, mutta keskivertosuomalaisen vuosittaisen autoilun vuoksi ei ole syytä kieriskellä syyllisyydessä.

Meidän on pidettävä luomakunnasta huolta ja keskityttävä siinä oleelliseen.

Ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa on kyse siitä, miten meidän käyttämämme energia tuotetaan ja kuinka kauan sen avulla valmistetut tuotteet kestävät.

Luotan vahvasti siihen, että nykyisetkin insinöörit osaavat suunnitella ja rakentaa leivänpaahtimen, joka kuluttaa vähemmän sähköä kuin se 1960-luvulla valmistettu, mutta paahtaa silti hyvin ja kestää vähintään yhtä kauan. Sama pätee tietenkin myös muihin kodinkoneisiin ja laitteisiin. Uskon, että myös laadukkaita vaatteita osataan yhä valmistaa.

Tulevien sukupolvien velkamäärään voidaan vaikuttaa säätämällä valtiotason lakeja ja EU-tason direktiivejä, jotka edellyttävät tuotteilta pitkää käyttöikää ja sitä, että niiden tuotannossa käytetään puhdasta energiaa.

Lopulta meidän voi olla tarvis tinkiä elintasosta, johon olemme tottuneet. Vuosikausia on toitotettu, ettei maapallo kestäisi kahdeksaa miljardia suomalaisittain kuluttavaa. Sen vuoksi identiteettiä ei voi rakentaa uusien merkkivaatteiden tai ulkomaanmatkojen varaan.

Tulevilta sukupolvilta otettavan velan korko on huima.

Kokeile kuukausi eurolla

Tutustu Sanan digitilaukseen 1 € / 1 kk. Se on helppoa ja turvallista, voit perua tilauksen milloin hyvänsä.

Ilkka Enkenberg

Ilkka Enkenberg

Päätoimittaja

Jaa artikkeli