KIRJOITTAJA

Elina Salminen Elina Salminen

KUVAT

iStockphoto

Jaa artikkeli

Arjen pyhyyttä | 21.06.2023 | 12/2023

Elina Salminen | Mistä sinä pidät kaksin käsin kiinni?

Jos olet selaillut viime kuukausina lehtiä, et ole voinut välttyä euroviisuhuumalta ja vihreässä bolerossa Suomea edustaneelta Käärijältä. Tai ehkä olet niitä, jotka sanovat, ettei voisi vähempää kiinnostaa. Varsinkin, kun Käärijän laulu alkaa sanoilla: pidän kaksin käsin kiinni juomista.

Sallinet minun kuitenkin väittää, että jostain sinäkin pidät kiinni kaksin käsin. Jos et lasista, niin jostain muusta, mikä on sinulle tärkeää. Euroviisukappaleesta tehtiin monia versioita. Pidän kaksin käsin kiinni tuolista. Pidän kaksin käsin kiinni puomista. Pidän kaksin käsin kiinni huolista, sanaili mieheni, kun katseli ryppyistä otsaani.

Välillä tuntuu, että me kristityt pidämme kaksin käsin kiinni oikeassa olemisesta. Varsinkin somessa koemme tehtäväksemme kertoa mielipiteemme mahdollisimman suoraan ja kaunistelematta. Saattaakin olla, että meidät tunnetaan, ei niinkään keskinäisestä rakkaudesta, vaan kaiken vastustamisesta.

Kun Jeesusta tultiin vangitsemaan hänen rukoillessaan Getsemanen puutarhassa, Pietari ryhtyi vastarintaan ja sivalsi miekallaan ylipapin palvelijan korvan. Voin kuulla Jeesuksen äänessä pientä turhautumista, kun hän vastasi ystävälleen: Luuletko, etten voisi pyytää apua isältäni? Hän lähettäisi tänne heti kaksitoista legioonaa enkeleitä ja enemmänkin.

Jeesus ei kaipaa rinnalleen sivaltajia, vaan seuraajia. Hän ei etsi niitä, jotka keksivät nasevimmat kommentit somen keskustelupalstoille ja saavat sanottua viimeisen sanan. Hän ei etsi niitä, jotka käyttävät energiansa kaiken vastustamiseen ja luhistuvat rakkauden kaksoiskäskyn alle. Hän etsii kadonneita, kipeitä, pettyneitä. Meitä kaikkia, jotka olemme armoa vailla.

 

Jeesus ei kaipaa rinnalleen sivaltajia, vaan seuraajia.

 

Ja juuri siitä kannattaakin pitää kaksin käsin kiinni: armosta! Tuosta kristinuskon erikoisuudesta, mitä mikään muu uskonto ei tarjoa. On hassua, ettei Jumalakaan lähettänyt poikaansa tuomitsemaan maailmaa, vaikka hänellä, jos kenellä olisi ollut siihen täysin hyvä syy. Hän päätti lähettää Jeesuksen pelastamaan meitä, jotka pidimme kiinni aivan vääristä ja turhista asioista.

Joten olit sitten Euroviisuista mitä mieltä tahansa, pyydän sinua pohtimaan, mistä asioista sinun tulisi pitää kaksin käsin kiinni. Ja onko ehkä jotain, mistä voisitkin irrottaa kätesi tarttuaksesi armoon, tuohon ilmaiseen lahjaan, jota meille ojennetaan ihan ilman syytä.

 

Kirjoittaja on runoilija ja kasvatustieteen maisteri, joka rakastaa metsiä, merta ja keskeneräistä elämää.

Kokeile kuukausi eurolla

Tutustu Sanan digitilaukseen 1 € / 1 kk. Se on helppoa ja turvallista, voit perua tilauksen milloin hyvänsä.

Jaa artikkeli