KIRJOITTAJA

Janne Villa Sana Janne Villa

KUVAT

Jani Laukkanen

Jaa artikkeli

Ihmisten tarinat | 02.05.2023 | 09/2023

Elina Salminen: Kipu kääntyy siunaukseksi

Olen sen yhden lahjani tuhlaaja, mutta jos laitan sen käyttöön, siitä voi tulla Jumalan käsissä vaikka mitä, sanoo runoilija Elina Salminen.

”Mikä sarjakuvahahmo olen sinun mielestäsi?”, kysyi Elina Salminen aviomieheltään vastatessaan Facebookin leikkimieliseen kyselyyn. Mies vastasi yhtään miettimättä: Modesty Blaise, rohkea sankaritar!

– Se oli kyllä aika osuva hahmo. Minäkin taistelen koko ajan pääni sisällä pelkojani vastaan, ja mietin, selviänkö taas tästäkin paikasta. Olen Modestyn tavoin liian ison taistelun edessä, mutta hahaa – täältä tulen miekkani kanssa!

Havainto omista yllättävistä voimavaroista, mahdollisuuksista ja rohkeudesta on hyvä tehdä ennen kuin elämä valuu käsistä omaa onnettomuutta ja heikkoutta tuskaillessa.

– On surullista, jos me elämme niin, että vielä kuolinvuoteella harmittelemme, miksi emme koskaan uskaltaneet.

Modestya ja Elinaa yhdistää sekin, että pintapuolisesti tarkasteltuna molemmat näyttävät viileän rauhallisilta ja ”cooleilta”. Jälkimmäinen kirjoittaa, että pinnan alla on paljon muutakin:

”Kun vertaamme omaa sisäistä kaaostamme toisen tyyneen ulkokuoreen, unohdamme, kuinka jokaisella on taistelunsa kääntöpuolella.”

 

Elina Salminen kerää kaisloja

Vuosaaren metsät ja merenrannat ovat Elina Salmiselle pyhän kohtaamisen paikkoja. – Rukoilen täällä usein ääneen, kun ketään ei ole kuulemassa.

 

En julista totuutta tornista

Elina Salminen tunnetaan parhaiten netissä julkaistuista Kesken-runoistaan ja ajatelmistaan, joilla on yli 63 000 seuraajaa yksinomaan Facebookissa.

Suomessa runoilu ei elätä juuri ketään, mutta täysipäiväiseksi yrittäjäksi neljä vuotta sitten heittäytynyt opettaja on onnistunut tässä.

Salminen saa suuren osan tuloistaan omasta verkkokaupasta, jossa on myynnissä yhdeksän runokokoelmaa ja runotuotteita. Lisäksi hän luennoi ja pitää runokursseja.

Uusin aluevaltaus on keväällä alkanut Sinuun minä turvaan -kirkkokiertue gospelyhtye Even & Ossin kanssa.

– Vapisten menen lavalle, en ole yhtään itsevarma.

Laulujen välissä puhuva runoilija ei puhu suulla suuremmalla vaan nöyryydellä isoista uskontotuuksista. Hän tietää, että kristityn elämä on aina todella haastavaa ja monisyistä, täynnä kaikenlaisia kysymyksiä ja keskeneräisiä prosesseja.

– Inhoan ärsyttävää oikeassa olemista. Kukaan ei tykkää, jos toinen tulee julistamaan ylhäältäpäin. En voi puhua mistään tornista.

Reipas puuhastelija jännittää

Suurelle yleisölle esiintyminen jännitti etukäteen ”aivan sairaasti”.

– Mietin, että riitänkö sittenkään.

Elina Salminen puhuu kiertueella myös häpeästä, joka on kohdattava yhä uudestaan.

– Aina välillä putoan itsekin siihen samaan vanhaan kuoppaan. Sisälläni on kuitenkin joku palo, joka pakottaa minut menemään koko ajan häpeää ja pelkojani päin.

Sisälläni on kuitenkin joku palo, joka pakottaa minut menemään koko ajan häpeää ja pelkojani päin.

Nuoresta lähtien ”reipas puuhastelija” kokee tehneensä asioita, joita ei osaa kunnolla. Koulussa hän oli mukana kaikissa mahdollisissa toimikunnissa ja esityksissä, ja seurakunnassa monissa vastuutehtävissä.

Nuorisokuoroa hän veti vain parikymppisenä, vaikkei pidä itseään musiikillisesti erityisen lahjakkaana, ja moni muu olisi tietysti osannut – hänen mielestään – hoitaa homman paremmin.

– Sama juttu runoissa. Tunnen monia paljon minua lahjakkaampia kirjoittajia, mutta minä olen ajautunut ammattikirjoittajaksi.

Vähän haalea Elina

Elina Salminen on siis ehtinyt ja uskaltanut tehdä vaikka mitä. Turvallisen opettajan viran vaihtaminen runoilijan työhön oli erityisen rohkea ratkaisu, jonka onnistumisesta ei voinut olla etukäteen mitään takuita.

Silti hän epäilee itseään ihmisenä vähän väliä, vaikka toisaalta välittää myös täysin vastakkaista viestiä: ihminen kelpaa ja on rakastettava sellaisenaan. Tästä sisäisestä ristiriidasta taitaa nousta hänen koko Kesken-projektinsa.

– On hassua, että sisäinen ja ulkoinen ajatus itsestä voivat olla niin eri paria. Olen joutunut tekemään häpeäni kanssa hartiavoimin töitä.

Mistä epävarmuus ja häpeä sitten nousevat?

Pohjoishelsinkiläisen tytön elämässä tapahtui viisivuotiaana iso käänne, kun pikkuveli sairastui vakavasti ja taisteli kuukausien ajan hengestään sairaalassa, jossa äiti päivysti päivät pitkät. Veli vaati vanhempien huomion.

– Päätin, etten ole kenellekään vaivaksi. Olin kiltti ja helppo lapsi ja aikuinen, joka vain hoiti aina kaiken. Ahkeruus oli rakkauden ansaitsemisen keinoni.

Samalla osa omasta persoonasta tuntui katoavan.

– Minusta tuli vähän haalea Elina. Ajattelin olevani niin tavallinen, ettei kukaan muista minua.

 

Elina Salminen pyyhkii silmiään

— Olen keski-ikää käyvä keskeneräinen runoilija. Opettajavuosista identiteettiini on jäänyt vahva halu rohkaista ja jakaa niin osaamistani kuin kompurointianikin toisille kulkijoille, Elina Salminen kuvaa itseään.

 

Rakkaus kutsuu näkyväksi

Nyt tuhannet ihmiset muistavat Elina Salmisen hänen teksteistään ja puheistaan, mutta tärkeämpää hänelle on, ettei yksi tietty pitkätukka muusikko pitänyt häntä liian tavallisena ja haaleana.

Tuo yli 25 vuotta sitten löytynyt mies merkitsi mielen muutosprossin käynnistymistä.

Aviomiehensä kanssa Elina on joutunut opettelemaan vähän kerrassaan vuosien saatossa, ettei hänen kuulu olla vain kiltti ja vaivaton, vaan persoonan kaikki puolet saavat tulla esiin.

Vellu on tykännyt minusta sellaisena kuin olen. On ollut hienoa nähdä, että tällaisenakin riitän hänelle.

Pariskunnan yhteisiä harrastuksia ovat muun muassa telttailu ja elokuvien katseleminen. Perheessä on kaksi jo aikuisikään ehtinyttä tytärtä.

Matala kynnys uskonasioihin

Elina Salminen on tuottanut runojen lisäksi myös lähemmäs sata Kesken-podcast -puheohjelmaa, jotka löytyvät Spotifystä. Ne sisältävät elämäntaidon pohdinnan ohella myös harvinaisen luontevaa ja konstailemattoman selkeää puhetta uskonkysymyksistä.

Hän pyrkii tuomaan kaikki asiat konkreettisesti arjen tasolle.

– Tykkään vaikeiden asioiden yksinkertaistamisesta. Vanhana opettajana haluan puhua aina niin, että kaikki ymmärtävät, ja ettei kukaan tunne itseään tyhmäksi tai koe itseään ulkopuoliseksi.

Kristillisten teemojen käsittely runoissa ja podcasteissa vaati pientä pohdintaa.

Ajattelin, että on ehkä riski paljastaa itsestään hengellinen puoli.

– Ajattelin, että on ehkä riski paljastaa itsestään hengellinen puoli. Kuinka monet ihmiset se ajaa pois seuraajistani? En voinut kuitenkaan taktikoida uraani sillä tavalla.

Kesken-teemalla julkaisemansa runot, tekstit ja puheet Elina pyrkii muotoilemaan helposti lähestyttäviksi kaikille, ei vain kristityille. Ne kertovat tavallisesta elämästä. Joskus suoraan kristillisiin kysymyksiin pureutuen ja monesti rivien välistä on luettavissa se usko, johon hän tukeutuu.

– Haluan pitää kynnyksen niin matalalla, että kuka vain voi löytää uskon ulottuvuuden ilman että hänen täytyy tehdä isoa harppausta voidakseen kuunnella minua. Tuputus on vastenmielistä.

Käytä kaikki talenttisi

Podcastien tekeminen etenee usein helposti, ilman suurta valmistelua, saati opetussuunnitelmaa.

– Teen niitä silloin kun huvittaa tai kun syntyy jokin ajatus. Joskus tuntuu kuin mukana olisi jopa Pyhän Hengen flow. Koen, että Pyhä Henki vaikuttaa taustalla kaikessa elämässä, ohjaa ja johdattaa.

Elina Salminen tekee podcasteja samalla asenteella kuin runoja. Alussa on vain muutama pieni ajatus.

– Laitan ne likoon kuin viisi leipää ja kaksi kalaa. En jätä mitään ideaa käyttämättä pöytälaatikkoon. Aina kun laitan idean kiertoon, laatikkoon tulee uusi.

Luomistyön toisena raamatullisena tausta-ajatuksena on Jeesuksen vertaus palvelijoille uskotuista rahoista, talenteista.

Jos minulla on yksi talentti, en saa piilottaa sitä, vaan se pitää laittaa eteenpäin.

– Jos minulla on yksi talentti, en saa piilottaa sitä, vaan se pitää laittaa eteenpäin. En saa ajatella, että voin käyttää talenttejani vasta kun olen valmis ja hyvä tekemään niillä jotain. Elämä menee ohi, jos jään odottamaan sitä päivää.

Runoilija kirjoittaa, ettei hänen tehtävänsä ole ”tallettaa vaan tuhlata, ei piilotella vaan paljastaa, ei hukkua väkijoukkoon tai hävitä vertailussa.

Minua ei ole tehty varastoimaan sitä mitä sisältäni löytyy, vaan läikkymään yli, jakamaan omani osiin, niin että itsekin ihmettelen, kuinka monelle vähästäni riittää.”

Ei vain kirottu tavallisuus

Talenttien käyttäminen ei vielä riitä runoilijan ja puhujan suosion salaisuudeksi. Mikä Elina Salmisen erottaa, yleisöä kiinnostavalla tavalla, muista omien hengentuotteidensa jakajista?

– Luulen, että ehkä se on sittenkin se kirottu tavallisuuteni, jota häpesin etenkin nuorempana. Olen edelleen tosi tavallinen ja arkinen, ja kirjoitan tosi tavallisista asioista tavallisilla sanoilla.

Kuulijat löytävät aivan arkisten kysymysten käsittelyn keskeltä jotain syvää ja hengellistä, ja se on aidosti kiinnostava yhdistelmä.

– Jumala voi kääntää meidän kipumme siunaukseksi. Voin olla sen yhden talenttini tuhlaaja, mutta jos laitan sen käyttöön, siitä voi tulla Jumalan käsissä vaikka mitä.

Häpeä puristaa timantteja

Nykyään Elina Salmisen sisäinen maailma on onneksi jo selkeämpi kuin nuorena.

”Kun olen löytänyt avaimia vanhoihin lukkoihin, imuroinut myös mattojen alta ja tuulettanutkin paljon, ehkä uskallan kutsua sinut kylään tänne kaikkein arkisimpaan, tänne jossa häpeä on puristanut hiilestä timantteja”, hän kirjoittaa.

Usko on ollut selkeyttävä tekijä. Elina käy päivittäin Korkeimman kanssa keskustelua mielessään.

– Jumala on tavallaan koko ajan selvittämässä pääni sisäisiä sotkuja. Rukoilen ja kirjoitan runoja varmaan samasta syystä: Minulla on yhä epävarmuutta ja pelkoja, selviänkö ja osaanko?

Jumala on tavallaan koko ajan selvittämässä pääni sisäisiä sotkuja.

Ilman Jumalaa runoilija olisi paljon negatiivisempi ja huolestuneempi, hätää kärsimässä, hän arvelee.

– Siksi yritän kuulla koko ajan jokaisen Hyvän suunnasta tulevan äänen. Olen kirjoittanut paljon luottamuksesta, joka on minulle aivan oleellista.

Luojalla riittää siis yhä työtä tämänkin luomuksensa kanssa.

– Me kaikki olemme varmaan vähän hukassa aika usein. On hyvä, että Jumala katsoo peräämme, vaikka välillä tuleekin mieleen, onko hänkin hukannut meidät.

Rukoilu sopii introvertille

Pysyäkseen yhteydessä yläkertaan Elina on rukoillut itsekseen lapsesta lähtien. Se tapa on istunut hyvin introvertille.

Nykyään hän menee monesti metsään hiljentymään pyhiltä tuntuville paikoille, joita löytyy kodin lähettyviltä Helsingin Vuosaaressa.

– Lintujen laulun sekaan mahtuu myös minun ääneni. Minulle on elinehto, etten huuda tyhjään. Rukous on kuin painovoima. Jokainen huokaus nousee Jumalan puoleen.

Elina kestää elämän keskeneräisyyden Jumalan yhteydessä:

”Ota koko tämä minun elämäni ja kirjoita se kauniiksi, niin kauniiksi että minäkin näen, etten tahdo vaihtaa sitä liian tylsänä ja tavallisena pois. Ja minä lupaan lukea tämänkin arkisen sivun ja ne seuraavatkin viimeiseen sanaasi saakka.”

 

Elina Salminen esiintyy gospelduo Even & Ossin kanssa Sinuun minä turvaan -kiertueella Sanan Suvipäivillä Jyväskylässä 17. kesäkuuta.

Kokeile kuukausi eurolla

Tutustu Sanan digitilaukseen 1 € / 1 kk. Se on helppoa ja turvallista, voit perua tilauksen milloin hyvänsä.

Ilkka Enkenberg

Ilkka Enkenberg

Päätoimittaja

LISÄÄ AIHEPIIRISTÄ

Jaa artikkeli