KIRJOITTAJA

Erja Taura-Jokinen

KUVAT

iStock

Jaa artikkeli

Aika ja ilmiöt | 17.05.2023 | 10/2023

Booking.comin kysely: Hengelliset matkakohteet kiinnostavat turisteja

Koronapandemia pysäytti ihmiset elämän syvempien asioiden äärelle. Retriitit, pyhiinvaellukset ja hengellisyys kiinnostavat matkojen sisältöinä aiempaa enemmän.

Ketsuppipullon korkki poksahti auki ja nyt pursuaa!

– Tätä kielikuvaa on käytetty nykytilanteesta, jossa eurooppalaiset toteuttavat koronapandemian aikana patoutuneita matkaunelmiaan. Matkustaminen lisääntyi voimakkaasti jo viime vuoden lopulla, eikä vauhti ole tänä vuonna hiipunut, summaa Suomen matkailualan liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti.

Eurooppalaiset lähtivät koronarajoitusten hellitettyä reissuun etenkin omassa maanosassaan. Nyt uskallusta on lentää kaukokohteisiinkin.

– Niitäkin on, joille on kirkastunut hetkessä elämisen tärkeys – se, ettei omien unelmien toteutusta kannata enää odottaa. On aika tarttua tilaisuuteen nyt, kun se on mahdollista.

Koronan jälkeen matkailijat pohtivat elämän tarkoitusta

Suomen matkailualan liittoon kuuluu toimistoja, joiden järjestämillä matkoilla hengellisyys on olennainen osa matkaohjelmaa. Tutuin lienee Toiviomatkat, joka lennättää suomalaisia muun muassa Israeliin.

– Yhtä lailla on matkatoimistoja, jotka vievät Suomessa asuvia muslimeita heille tärkeisiin pyhiinvaelluskohteisiin.

Mäki-Fränti pitää seurakuntia ja kristillisiä järjestöjä aktiivisina hengellisten matkojen järjestäjinä, jotka tilaavat toiveidensa mukaisia paketteja etenkin pieniltä matkailualan yrittäjiltä.

– Aika on otollinen matkoille, joilla ihmiset voivat työstää korona-ajan herättämiä kysymyksiä elämän tarkoituksesta ja muista syvistä asioista.

Vastaajia oli yli 30:sta maasta

Booking.comin kyselytutkimuksen mukaan vuonna 2023 monet kaipaavat matkoiltaan kokonaisvaltaista mielen, ruumiin ja sielun hoitoa. 42 prosenttia matkustajista haluaa keskittyä lomallaan henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin tukemiseen. Vastaajista 44 prosenttia kertoi myös kiinnostuksestaan osallistua retriittiin.

Vastauksissa valikoitujen matkatyyppien kärkinelikkoon nousivatkin ruoka- ja terveyslomien lisäksi hengellinen kohde ja hiljainen retriitti.

Booking.comin tilaamaan kyselyyn osallistui viime elokuussa yhteensä 24 179 henkilöä yli 30:sta eri maasta.

Kokeile kuukausi eurolla

Tutustu Sanan digitilaukseen 1 € / 1 kk. Se on helppoa ja turvallista, voit perua tilauksen milloin hyvänsä.

Ilkka Enkenberg

Ilkka Enkenberg

Päätoimittaja

LISÄÄ AIHEPIIRISTÄ

Jaa artikkeli