KUVAT
Aika ja ilmiöt | 27.02.2023 | 5/2023
Sanan uudet nettisivut tarjoavat verkkoartikkeleita sekä jatkossa myös videoita ja podcasteja.
– Haluamme palvella verkossa kaikkia, ja tavoitteemme on löytää myös uusia lukijoita, päätoimittaja Ilkka Enkenberg toteaa.
DigiSana on Sanan uudistettu verkkolehti, jota kehitetään edelleen kevään aikana. Sanan digilehdessä julkaistaan osin samoja artikkeleita kuin printissäkin. Verkossa on luettavissa myös näköislehti, josta printtilehden sisällön pääsee lukemaan sellaisenaan. Verkossa julkaistaan lisäksi myös vain sinne kirjoitettuja juttuja.
– Sanan nettiversion vahvuutena on se, että verkossa on mahdollista julkaista muun muassa podcasteja ja videoita. Lisäksi verkkoversiossa voidaan ajoittain julkaista myös hyvin pitkiä juttuja, joille ei printtilehdessä ole samalla tavalla tilaa. Sisällöllisesti arvokkaita asioita ei aina kyetä kuittaamaan muutamalla sivulla, Ilkka Enkenberg sanoo.
Printtilehden tilaajat pääsevät kirjautumalla käsiksi kaikkeen verkossa olevaan materiaaliin. Uudistetulla sivustolla on tarjolla runsaasti mielenkiintoisia artikkeleja myös aiemmilta vuosilta.
Sivusto on käyttäjäystävällinen puhelimesta tai näyttöpäätteeltä luettaessa. Tilaaja voi valita, lukeeko verkkoon tehtyjä artikkeleita vai printtilehden näköislehteä.
Digilehdessä avautuu näkymä, josta valitaan luettava artikkeli, joka taas aukeaa uuteen ikkunaan. Näköislehti on sisällöltään identtinen printtilehden kanssa, ja sen aineisto on nähtävillä sivu kerrallaan. Näköislehteä luetaan suurentamalla kuvaa. Uudistuksessa on panostettu helppolukuisuuteen ja ulkoasuun sekä siihen, että artikkelit ja muut sisällöt ovat helposti löydettävissä.
Sana on Suomen suurin kristillinen aikakauslehti, joka on ilmestynyt jo vuodesta 1945 alkaen. Sen ulkoasua muutettiin vuonna 2021, jolloin tabloid-kokoisesta viikkolehdestä siirryttiin kaksi kertaa kuussa julkaistavaan aikakausilehtimuotoon. Uudistus otettiin innostuneesti vastaan.
Sana on täynnä rohkaisevia elämäntarinoita sekä kiinnostavaa tietoa uskon, rukouksen ja Raamatun maailmasta. Lehden artikkelien vahvuus on niiden syvyys.
– Me pääsemme yhdessä haastateltavien kanssa kiinni ihmiselämän syvimpiin ja tärkeimpiin asioihin, sillä ne ovat Sanan ydinosaamista. Uskon, että sama vahvuus kantaa myös verkkolehteä. Pyrimme tekemään kiinnostavia juttuja eri mediamuodoissa ja kertomaan niistä useissa sosiaalisen median kanavissa. Uskon, että hyvä sisältö kiinnostaa ihmisiä, olipa se sitten ääni- tai kirjoitetussa muodossa, Enkenberg arvioi.
Hän kannustaa Sanan lukijoita jakamaan omille kanavilleen heitä kiinnostavia artikkeleita esimerkiksi Facebookissa ja Twitterissä. Sitä parempi, mitä useampi ihminen löytää tiensä merkityksellisen journalismin pariin. Se voi tapahtua vaikkapa ystävän jakaman, Sanan maksuttoman artikkelin kautta.
Sivustolla on myös kohta, jota klikkaamalla avautuu palautteen antamiseen tarkoitettu linkki. Toimitus ottaa lukijoilta mielellään vastaan palautetta sekä käyttäjäkokemuksia.
– Haluamme verkossa palvella kaikkia, mutta lehden toimituksen toiveena on tavoittaa myös uusia lukijoita. Pidämme tärkeänä erilaisten lukijoiden saavutettavuutta. Tästä syystä sivustoista on pyritty tekemään mahdollisimman selkeitä, joten esimerkiksi hieman heikommin tietokoneiden käyttöön tottuneet voivat myös hyödyntää sisältöjä.
Suomalaisessa yhteiskunnassa digitalisaatio on edennyt nopeasti. Yhä useammat ikäluokat ovat tottuneet asioimaan verkossa sekä esimerkiksi lukemaan uutisia kännykän kautta. Printtilehden kuolemaa on ennakoitu pitkään, mutta paperilehdellä on omat vahvuutensa. Lukijan kannalta printtilehden ja sen verkkoversion yhdistelmä voi olla toimivin. Printin äärellä on mukava syventyä artikkeleihin, kun taas digilehti kulkee kätevästi mukana esimerkiksi mökkimatkoilla.
Valtaosa suomalaisista medioista rajaa sisältöjä maksumuurilla.
– Maksumuurien yleistymisen taustalla on mainostulojen pienentyminen, minkä vuoksi kotimaiset lehtitalot ovat yhä riippuvaisempia tilaajatuotoista. Maksullisuus on tae hyvästä journalismista ja ammattitoimittajien tekemästä työstä.
Sana-lehden tilaajille tai niille lukijoille, jotka ovat tilanneet pelkästään digiversion ovat kaikki sisällöt maksuttomia. Maksumuurin takana olevien juttujen lisäksi osa artikkeleista tulee olemaan ilmaisia.
– Kustakin lehdestä poimitaan artikkeli tai pari, jotka avataan luettavaksi maksutta. Nämä voivat olla esimerkiksi haastatteluja tai kolumneja. Jokaisessa lehdessä on paljon mielenkiintoista luettavaa, joten on hauska valita, mitä jaetaan maksutta, Enkenberg hymyilee.
Sana.fi on portaalisivu, jonka valikosta pääsee eteenpäin niin Sanan kuin Kansan Raamattuseurankin sivuille.
Sana.fi/lehti -osoite tuo suoraan DigiSanan sivuille. Rekisteröitymisohjeet löytyvät oikealla olevasta palkista.
Tutustu Sanan digitilaukseen 1 € / 1 kk. Se on helppoa ja turvallista, voit perua tilauksen milloin hyvänsä.
LISÄÄ AIHEPIIRISTÄ