KIRJOITTAJA

Juhani Huttunen

KUVAT

Jaa artikkeli

Aika ja ilmiöt | 06.06.2025 |

Hamas-asiantuntija Matthias Küntzel: ”Toisin kuin muissa sodissa, joissa aseilla suojellaan ihmisiä, Hamasin sodassa ihmiset suojelevat aseita”

Viime kuukausina Gaza on ollut otsikoissa useita kertoja päivässä, mutta harvoin on kysytty: Millainen järjestö on Hamas? Millainen ideologia sitä ohjaa, ja millainen on Hamasin sotilaallinen strategia? Näitä teemoja valottavat saksalainen historioitsija Matthias Küntzel ja Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen johtaja Juha Mäkelä.

Viime viikkoina kansainvälinen huomio on kiinnittynyt Gazan sotaan, jota on käyty jo yli 20 kuukautta. Gazan tilanne on nähty katastrofaalisena. Toukokuussa Israel aloitti sodassa uuden vaiheen, joka tunnetaan nimellä Operaatio Gideonin sotavaunut.

Israelin mukaan Operaation tavoitteena on Hamasin koko organisaation tuhoaminen Gazasta sekä panttivankien vapauttaminen.

Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen johtaja, everstiluutantti Juha Mäkelä arvioi, että viime toukokuuhun asti Israelin puolustusvoimien toiminta on ollut sotilaallisesti perusteltua, mutta toukokuussa alkanut uusi vaihe ei hänen mukaansa näytä enää puolustussodalta. Mäkelä kutsuu Israelin tämänhetkisiä toimia poltetun maan taktiikaksi.

– Se tarkoittaa sitä, että kun pääministeri Benjamin Netanjahu on määrännyt, että Gaza otetaan kokonaan haltuun, asevoimien tehtävänä on järjestelmällisesti tuhota asuintaloja ja infrastruktuuria. Tämän operaation jäljiltä Gazaan ei jää enää asuntokantaa, johon evakuoitu väestö voisi palata, Mäkelä sanoo.

 

 

Sodan kuluessa Israel on Mäkelän mukaan eliminoinut valtaosan terroristijärjestö Hamasin taisteluvahvuudesta sekä tuhonnut suurimman osan Gazaan rakennetusta tunneliverkostosta.

– Lokakuussa 2023 Hamasin taisteluvahvuus Gazassa oli arviolta 15 000–20 000. Sodan kuluessa taistelijoita on kuollut aivan valtavasti, ja Hamas on rekrytoitunut kuolleiden tilalle koko ajan uusia taistelijoita. Tarkkaa taisteluvahvuutta on hyvin vaikea arvioida, Mäkelä toteaa.

Viime talvena yhdysvaltalaistiedustelu arvioi, että Hamas olisi rekrytoinut 15 000 uutta taistelijaa.

Gazan sodassa kuolleiden määrän kokonaisuudessa taas on arvioitu nousseen jo 54 000. Kukaan ei tiedä tarkkaa siviiliuhrien määrää.

Maaliskuun lopussa Hamasin poliittisen siiven johtoportaaseen kuuluvat Sami Abu Zuhri kohahdutti libyalaisella al-Tanasuh-kanavalla sanomalla, että siviiliuhrien eli Hamasin sanastossa ”marttyyrien” määrä on ”hinta, joka on maksettava” ja että ”me teemme lisää marttyyrejä”.

Millainen ideologia näiden lausuntojen takana on?

 

– Israelin ja palestiinalaisten konfliktia ei voida ymmärtää, ellei tunneta Hamasin perusasiakirjaa vuodelta 1988. Itse asiassa se on laajemminkin yksi islamistisen liikkeen keskeisimmistä asiakirjoista, sanoo Matthias Küntzel. Kuva: Wikipedia.

 

Kaikki alkoi hyväntekeväisyydestä

Hamasin juuret järjestönä ulottuvat vuoteen 1973, jolloin Israel oli jo kuuden vuoden ajan miehittänyt Gazaa. Tuolloin vasta 37-vuotias harras islamistijärjestö Muslimiveljeskuntaan kuulunut uskonoppinut Ahmed Yassin perusti hyväntekeväisyysjärjestön nimellä al-Mujama’ al-Islami, arkisesti Islamilainen keskus. Järjestöstä tuli heti osa Muslimiveljeskunnan verkostoa.

Yassin oli Israelin itsenäisyyssodan puhjettua toukokuussa 1948 joutunut sisarustensa ja yksinhuoltajaäitinsä kanssa pakenemaan synnyinkaupungistaan Ashkelonista Gazaan. Nuoruuden urheiluonnettomuuden seurauksena Yassin kärsi neliraajahalvauksesta, minkä vuoksi hän vietti loppuelämänsä pyörätuolissa.

Muslimiveljeskuntaa pidetään maailman vaikutusvaltaisimpana islamistijärjestönä. Islamismilla eli poliittisella islamilla tarkoitetaan käsitystä, jonka mukaan yhteiskunnan lainsäädännön tulee perustua islamilaiseen lakiin. Toisin kuin monet Muslimiveljeskunnasta irtaantuneet terroristijärjestöt, itse Veljeskunta on sisällyttänyt toimintaansa sosiaalisen auttamisen. Ahmed Yassinin perustama Mujama piti yllä päiväkoteja ja sairaalaklinikoita. Se keskittyi sosiaalisisiin palveluihin niin voimakkaasti, että vuonna 1978 Israel rekisteröi sen virallisesti hyväntekeväisyysjärjestöksi. Tuolloin Mujama ei ollut vielä profiloitunut poliittisesti, mutta jo 1980-luvun alussa Mujama vaati esimerkiksi palestiinalaisiin yliopistoihin hijab-pakkoa.

 

 

Vuonna 1987 Israelin miehittämillä palestiinalaisalueilla puhkesi ensimmäinen kansannousu, intifada.

Tällöin Ahmed Yassin ja eräät hänelle läheiset henkilöt perustivat al-Mujama’ al-Islamin ympärille uuden järjestön, jonka nimeksi tuli ytimekkäästi Islamilainen vastarintaliike. Järjestön arabiankielisen nimen alkukirjaimista muodostettiin lyhenne HAMAS.

Aluksi Hamas osallistui kansannousuun aseinaan vain kivet, mutta vuonna 1989 se kidnappasi ja murhasi kaksi israelilaista sotilasta. Israel kosti ajamalla yli 400 Hamasin ja Palestiinalaisen islamilaisen jihadin kannattajaa rajan yli Libanoniin. Siellä Hamasia koulutti Iranin rahoittama shiialainen Hizbollah-järjestö. Juuri Hizbollahilta Hamas omaksui itsemurhapommitusten taktiikan ja kyvyn valmistaa pommeja.

Hamas vetosi niihin palestiinalaisiin, joiden mielestä Palestiinan vapautusjärjestö PLO:n johtaja Jasser Arafat oli liian maallistunut ja korruptoitunut. Vähitellen Hamas sai avokätistä rahoitusta muun muassa Saudi-Arabiasta.

Muslimiveljeskunta oli jo 1950-luvulta lähtien rakentanut länsimaissa moskeijoiden ja erilaisten etujärjestöjen verkostoa, jonka tavoitteena oli edistää Veljeskunnan haavetta maailmanlaajasta kalifaatista. Tässä liikehdinnässä oli mukana myös Hamasin jäseniä. Vuonna 1994 eräät Hamasin jäsenet perustivat yhdistyksen nimeltään Council on American Islamic Relations (CAIR). Se esiintyi islamofobian vastaisena organisaationa, mutta todellisuudessa sen yksi tavoite oli kääntää julkinen mielipide vastustamaan juuri alkanutta Lähi-idän rauhanprosessia, jonka tavoitteena oli kahden valtion malli eli itsenäisen juutalaisvaltion rinnalle perustettava vapaa Palestiina.

 

Vielä toisen intifadan aikana 2000-luvun alussa Hamas suoritti itsemurhaiskuja. Kuvassa Hamasin toteuttaman iskun jälkiä Haifassa vuonna 2003. Kuva: Wikipedia.

 

”Hamas yhdistää islamilaisen ja länsimaisen antisemitismin”

Saksalainen valtiotieteilijä ja historioitsija Matthias Küntzel on tutkinut yli neljännesvuosisadan ajan Muslimiveljeskunnan ja Hamasin omaksumaa antisemitismiä. Küntzel korostaa Zoom-haastattelussa, että Hamasia ei ymmärretä oikein, ellei sen ideologiaa tunneta.

– Israelin ja palestiinalaisten konfliktia ei voida ymmärtää, ellei tunneta Hamasin perusasiakirjaa vuodelta 1988. Itse asiassa se on laajemminkin yksi islamistisen liikkeen keskeisimmistä asiakirjoista, Küntzel sanoo.

Mainitussa peruskirjassaan Hamas esittää antisemitistisiä salaliittoteorioita, joita todistellaan viittaamalla tsaarinajan Venäjän salaisen poliisin laatimaan asiakirjaväärennökseen Siionin viisaiden pöytäkirjat.

– Vedotessaan Siionin viisaiden pöytäkirjoihin Hamas levittää täysin samaa antisemitismiä, jota myös natsit levittivät. Natsien mukaan juutalaiset olivat vastuussa sekä ensimmäisestä että toisesta maailmansodasta, ja Hamasin peruskirja toistaa täsmälleen samat väitteet, Küntzel sanoo.

 

 

Hamasin natsiyhteys selittyy historian avulla, sillä Hamasin oma emo-organisaatio, Egyptin Muslimiveljeskunta, oli osittain natsien rahoittama. Juuri Veljeskunnan avustuksella natsiagentit saivat jalansijaa Kairossa, josta käsin he 1930-luvulta lähtien levittivät antisemitististä propagandaansa eri puolilla arabimaailmaa, myös brittien hallitsemassa Palestiinassa.

Uusimmassa teoksessaan Nazis, Islamic Antisemitism and the Middle East – The 1948 Arab War against Israel and the Aftershocks of World War II (Routledge, 2024) Matthias Küntzel esittää, että varsinaisena vedenjakajana juutalaisten ja arabien välisissä suhteissa oli vuosi 1937, jolloin julkaistiin arabiankielinen propagandateos nimeltään Islam ja juutalaisuus. Küntzelin mukaan kyseinen pamfletti oli ensimmäinen järjestelmällinen yritys yhdistää natsien juutalaisvastaiset salaliittoteoriat ja Koraani. Teoksen kirjoittajan henkilöllisyydestä ei ole varmuutta, mutta Küntzelin mukaan tekijä saattoi hyvinkin olla Hitlerin kanssa läheinen Jerusalemin suurmufti Amin al-Husseini. Küntzelin mukaan Hamasin peruskirja pohjautuu juuri tähän maailmankuvaan.

–  Islamilaisessa maailmassa juutalaisia on pidetty pelokkaina ja heikkoina vastustajina. Sen sijaan kristillinen maailma on kuvannut juutalaiset kaikkivoipana, yläpuolelta tulevana uhkana. Hamasin peruskirja yhdistää nämä kaksi näkökulmaa.

 

Hamasin aseellinen siipi on ottanut nimensä syyrialaissyntyiseltä uskonoppineelta Izz ad-Din al-Qassamilta (1882–1935), jonka perustama Musta käsi -ryhmä teki iskuja juutalaisia vastaan 1930-luvulla. Kuva: Wikipedia.

 

”Marttyyriuden ihannoiminen on keskeinen osa Hamasin ideologiaa”

Matthias Küntzelin mukaan Hamas on pohjimmiltaan uskonnollinen järjestö, joka ammentaa katsomuksensa pitkälti vuonna 1928 perustetun islamistijärjestö Muslimiveljeskunnan aatemaailmasta. Veljeskunnan keskeinen iskulause 1930-luvulla oli: ”Jumala on päämäärämme, profeetta on esikuvamme, Koraani on perustuslakimme, jihad on tiemme, kuoleminen Jumalan tiellä on toiveistamme korkein.” Tähän mottoon kiteytyy Küntzelin mukaan Veljeskunnan ohjelma.

– Tuon moton ensimmäinen kohta merkitsee, että Muslimiveljeskunnan tavoitteena on luoda islamilainen teokratia, jossa lainsäädäntö perustuu Koraaniin. Tällöin esimerkiksi homoseksuaalisuudesta tai avioliiton ulkopuolisesta julkisesta kanssakäymisestä rangaistaan kuolemalla, Küntzel sanoo.

Veljeskunnan moton toinen kohta – ”Jihad on tiemme” – merkitsee sitä, että rauhanneuvottelut torjutaan aktiivisesti.

 

 

– Esimerkiksi 7. lokakuuta 2023 hyökkäyksen yhdeksi tavoitteeksi Hamas ilmoitti Saudi-Arabian ja Israelin välisten suhteiden lähentymisen estämisen, Küntzel sanoo.

Kolmas kohta eli ”Kuoleminen Jumalan tiellä on toiveistamme korkein” ilmaisee Küntzelin perustavan näkemyseron islamistisen ja länsimaisen elämänasenteen välillä. Hänen mukaansa Veljeskunnan perustaja Hassan al-Banna uskoi, että kaikki aistillista mielihyvää tuottavat nautinnot olivat maallisia ja veivät pois Jumalasta. Niinpä oikea uskova rakastaa kuolemaa enemmän kuin elämää.

– Marttyyriuden ihannointi on keskeinen osa myös Hamasin ideologiaa. Hamasin entinen johtaja Ismail Haniyeh itse sanoi, että ”tarvitsemme naisten, lasten ja vanhusten verta, jotta vallankumouksemme saisi voimaa”. Ilman siviilien käyttöä ihmiskilpinä Hamas olisi jo kukistettu. Toisin kuin muissa sodissa, joissa aseilla suojellaan ihmisiä, Hamasin sodassa ihmiset suojelevat aseita, Küntzel sanoo.

 

– Hamas ei omassa taktiikassaan välitä siviiliuhrien määrästä. He laskevat sen varaan, että kun Israelin taistelussa Hamasia vastaan kuolee suuri määrä sivullisia, maailman sympatiat kääntyvät Hamasin puolelle, sanoo Juha Mäkelä. Kuva: Puolustusvoimat

 

Hamas tarvitsee siviiliuhreja propagandaansa

Juha Mäkelän mukaan Hamasin aseellisen siiven toiminta perustuu niin sanottuun asymmetriseen sodankäyntiin. Tämä tarkoittaa kahden voimasuhteiltaan epäsuhtaisen osapuolten välistä sotaa, jolloin osapuolista heikompi turvautuu sissisodankäynnissä ja terrorismissa hyödynnettyihin epätavanomaisiin menetelmiin.

– Kun Syyrian sisällissota alkoi 2011, Hamas osallistui taisteluihin Bashar al-Assadin hallintoa vastaan. Tällöin taistelut käytiin konventionaalisen sodankäynnin menetelmin, ja tässä sodassa Hamas hankki arvokasta sotakokemusta, Mäkelä sanoo.

Tuolloin Hamasin ja Syyrian hallintoa tukevan Iranin suhteisiin tuli välirikko, joka saatiin neuvoteltua kuntoon vuoteen 2014 mennessä. Sen jälkeen Hamasin pääasiallisia rahoittajia ovat olleet Qatar ja Iran. Hamasin varustelutaso kehittyi huomattavasti, ja samalla sen rakenne alkoi Mäkelän mukaan yhä enemmän muistuttaa sotilasorganisaatiota, jonka prikaatit jaettiin selkeiden aluevastuiden mukaan.

 

 

Toisin kuin monet palestiinalaiset ääriryhmät, Hamas ei ole enää 2000-luvun jälkeen toteuttanut itsemurhaiskuja.

– Monet Hamasin ja Talibanin kaltaiset järjestöt ovat luopuneet itsemurhaiskuista, koska on laskettu, että koulutetut taistelijat ovat liian kalliita uhrattaviksi, Mäkelä kommentoi.

Sen sijaan Hamasin strategiaan kuuluvat Mäkelän mukaan olennaisesti ihmiskilvet, joiden tarkoituksena on nostaa siviiliuhrien määrää.

– Hamas ei omassa taktiikassaan välitä siviiliuhrien määrästä. He laskevat sen varaan, että kun Israelin taistelussa Hamasia vastaan kuolee suuri määrä sivullisia, maailman sympatiat kääntyvät Hamasin puolelle, Mäkelä sanoo.

 

Juha Mäkelän mukaan Hamasin rakentamien tunneleiden sisään- ja uloskäynnit oli sijoitettu rakennusten sisään, jotteivat ne näy Israelin ilmatiedustelussa. – Juuri tunneliverkosto on ollut syynä siihen, että Israel on tuhonnut jo nyt merkittävän osan Gazan asuinrakennuksista, Mäkelä sanoo. Kuva: Kuvakaappaus YouTubesta.

 

Tunneleiden sisäänkäynnit yksityiskodeista

Gazan sodassa on kuollut paljon siviiliuhreja. Juha Mäkelän mukaan tähän on keskeisenä syynä Hamasin oma taktiikka, johon kuuluu naamioituminen siviilien keskuuteen.

– Hamas käyttää sodan sääntöjen vastaisesti hyväkseen siviilirakennuksia ja Geneven sopimuksessa suojeltuja kohteita, kuten moskeijoita, sairaaloita ja kirkkoja, Mäkelä toteaa.

Tästä Hamasin taktiikasta on ollut tutkimusnäyttöä pitkään, ja Mäkelän mukaansa se on ollut Israelille suuri haaste.

– Hamasin informaatiokampanjaan on kuulunut, että kun Israel on paikantanut asepesäkkeitä ja Hamasin komentobunkkereita näiden suojeltujen kohteiden alla, mediassa asia on kääntynyt kahden totuuden kamppailuksi siitä, oliko isku laillinen, vai iskikö Israel tarkoituksella siviilikohteeseen, Mäkelä kuvailee.

– Kun Hamas on hyödyntänyt Geneven sopimuksessa suojeltuja kohteita, tämä suojelustatus on kadonnut, jolloin siitä on tullut sotilaskohde. Tästä syystä Gaza on nyt aivan rauniona, Mäkelä sanoo.

 

 

Ennen tämänhetkistä operaatiota Israel oli Mäkelän arvion mukaan tuhonnut jopa 60 prosenttia Gazan asuintaloista.

– Yksi Hamasille ominainen piirre on kyky sopeuttaa oma strategia vihollisen mukaan. Tämä ilmenee myös siinä, miten jo 2000-luvulta lähtien Hamas oli rakentanut tunneliverkostoa, jonka kokonaismitaksi on arvioitu 500–600 kilometriä, Mäkelä sanoo.

Hänen mukaansa tunneleita käytettiin joukkojen ja asekaluston siirtämiseen.

– Tunneleiden sisään- ja uloskäynnit oli sijoitettu rakennusten sisään, jotteivat ne näy Israelin ilmatiedustelussa. Juuri tunneliverkosto on ollut syynä siihen, että Israel on tuhonnut jo nyt merkittävän osan Gazan asuinrakennuksista.

Mäkelä uskoo, että Hamas organisaationa oli jo ennen toukokuussa käynnistynyttä Gideonin sotavaunut -operaatiota käytännössä tuhottu.

– Tämänhetkiselle operaatiolle en näe sotilaallisia perusteita, Mäkelä toteaa.

Edesmennyt Hamas-johtaja Ismail Haniyeh korosti televisiopuheessaan syksyllä 2023 siviiliuhrien tarpeellisuutta. Kuva: Kuvakaappaus YouTubesta.

 

Hamasin uudistettu peruskirja ei muuttanut mitään

Hamas itse kiistää, että sen toiminta olisi terrorismia. Viime huhtikuussa myös joukko brittiläisiä juristeja käynnisti kampanjan sen puolesta, että Ison-Britannian hallitus poistaisi Hamasin terrorismiluokituksen.

Monet Hamasia sympatisoivat mielenosoittajat lännessä puhuvat terrorismin sijaan mieluummin vastarinnasta.

Jo aiemmin vuonna 2017 Hamas julkaisi uudistetun peruskirjan, josta räikeimmät salaliittoteoriat on siivottu pois. Uudistetussa peruskirjassaan Hamas toteaa, etteivät sen vihollisia ole juutalaiset vaan ”sionistiprojekti”, joka ulottuu ”joelta merelle” eli Jordan-joen läntiseltä rannalta Välimerelle.

Matthias Küntzelin mukaan Hamas ei virallisesti ole luopunut alkuperäisestä peruskirjastaan.

– Hamas-johtaja Khaled Mashaal sanoi vuonna 2017 saksalaiselle Der Spiegelille, että vanha peruskirja pysyy voimassa. Lokakuun 7. päivän isku 2023 todisti, että Hamas edelleen pyrkii toteuttamaan alkuperäistä peruskirjaansa, Küntzel sanoo.

 

 

Samoin kuin vuoden 1988 peruskirjassa, myös uudistetussa tekstissä Hamas ilmaisee yksiselitteisesti, että koko alue kuuluu islamille.

– Kyseessä on pohjimmiltaan uskonsota. Meidän viimeinen uskonsotamme oli kolmikymmenvuotinen sota 1600-luvulla. Me eurooppalaiset emme enää ymmärrä, mitä on uskonsota, jossa sanotaan, että jos kuolet taistelussa Jumalan puolesta, sinusta tulee marttyyri ja pääset paratiisiin.

Tutkijana Küntzel haluaa pitää etäisyyttä myös Israeliin.

– En halua enkä voi puolustaa kaikkea sitä, mitä Israel tekee Gazan sodassa, hän sanoo.

– Mutta Israelin arvostelu, jossa ei oteta huomioon sitä, että Hamas jatkuvasti syyllistyy sotarikoksiin käyttämällä ihmiskilpiä, on epäreilua. Israelin kannalta tämä väistämättä johtaa häviötilanteeseen. Joko se häviää sodan raketteja vastaan, koska se ei pysty puolustautumaan, tai jos Israel puolustautuu, se häviää propagandasodan.

 

 

 

Kokeile kuukausi eurolla

Tutustu Sanan digitilaukseen 1 € / 1 kk. Se on helppoa ja turvallista, voit perua tilauksen milloin hyvänsä.

Jaa artikkeli

0:00 0:00