KIRJOITTAJA

KUVAT

pixabay

Jaa artikkeli

Pyhä hetki | 17.11.2023 | 21/2023

Saarna | Jeesus tulee, oletko valmis?

Jeesus tulee pian, ja siksi meidän pitää valvoa. Jospa valvominen tarkoittaa sitä elämäntapaa, jota Jeesus itse edusti?

Tämä pyhä on valvomisen sunnuntai, ja se korostaa hengellistä valveilla oloa ja Kristuksen paluun odotusta. Väsymisen ja välinpitämättömyyden vaara on suuri. Ihminen kotiutuu helposti tähän maailmaan eli maallistuu. Jumalan lupauksen mukaisesti kristityt odottavat ”uusia taivaita ja uutta maata, joissa vanhurskaus vallitsee” (2. Piet. 3:13). Kuten edellisinä pyhinä, liturginen väri on vihreä, ja alttarilla sytytämme kaksi kynttilää.

Evankeliumi Mark. 13:33–37

Jeesus sanoo:

”Pitäkää varanne, olkaa valveilla, sillä te ette tiedä milloin se aika tulee. Kun mies matkustaa vieraille maille ja talosta lähtiessään antaa kullekin palvelijalle oman tehtävän ja vastuun, niin ovenvartijan hän käskee valvoa. Valvokaa siis, sillä te ette tiedä, koska talon herra tulee: illalla vai keskiyöllä, kukonlaulun aikaan vai aamun jo valjetessa. Hän tulee äkkiarvaamatta – varokaa siis, ettei hän tapaa teitä nukkumasta. Minkä minä sanon teille, sen sanon kaikille: valvokaa!”

Odotettavissa sittenkin

Hän on myöhässä. Olisihan se pitänyt arvata. Olen odottanut, mutta nyt enää jaksa. Minulla on parempaakin tekemistä kuin odottaa turhaan. Väsyttää.

Olisi paljon helpompaa, jos Jeesus olisi jättänyt sanomatta itsestään yhden asian. Nimittäin sen, että hän palaa vielä kerran takaisin maan päälle. Olisipa hän edes määritellyt paluunsa ajankohdan tarkemmin. Nyt koko paluu unohtuu, kunnes jossakin näkyy tuo teksti: Jeesus tulee, oletko valmis.

Jeesus tunsi perin hyvin meidät ihmiset. Siksi hän liitti opetukseen takaisin tulostaan vain yhden meitä koskevan ohjeen: valvokaa.

Mitä valvominen, valppaana oleminen on? Olisiko se juuri se tapa toimia, jota Jeesus toteutti tietäessään palaavansa Isän luokse eräänä päivänä? Hän kulki ihmisten keskellä tehden todeksi Jumalan rakkautta tässä maailmassa.

Pietari kirjoitti saman asian toisin sanoin, kun hän vastasi Jeesuksen takaisin tuloa turhautuneina ajatteleville: ”Kasvakaa meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen armossa ja tuntemisessa.” (2. Piet. 3:18.) Siinä kyllä pysyy hereillä.


Rovasti Ulla Saunaluoma

Kokeile kuukausi eurolla

Tutustu Sanan digitilaukseen 1 € / 1 kk. Se on helppoa ja turvallista, voit perua tilauksen milloin hyvänsä.

Ilkka Enkenberg

Ilkka Enkenberg

Päätoimittaja

LISÄÄ AIHEPIIRISTÄ

Jaa artikkeli