KIRJOITTAJA

Riitta-Sisko Keinonen Sana Riitta-Sisko Keinonen

riitta-sisko.keinonen@sana.fi

KUVAT

Jaa artikkeli

Aika ja ilmiöt | 13.03.2023 | 6/2023

Pakohuonepeli | Kun ruumis katosi vuonna 30

Kaikki näkivät miehen kuolevan, mutta nyt hänen huhutaan olevan elossa! Hämeenlinnassa voi eläytyä pääsiäisen tapahtumiin jännittävässä pakohuonemysteerissä ja samalla kartuttaa Yhteisvastuukeräystä.

”Eletään vuotta 30. Pääsiäisjuhlat ovat päättyneet Jerusalemissa. Koko kaupunki kohisee hämmennyksestä. Kuulet puhetta kadonneesta ruumiista, kapinasta, salaliitosta sekä eräästä huoneesta.”

Sanctus locus -pakohuonemysteeri sijoittuu pääsiäisen ajan tapahtumiin vuonna 30. Luvassa on mystiikkaa, arvoituksia, vanhoja tekstejä, kultaa ja mirhamia.

Peli kiinnostanee historian ja mysteerien harrastajia. Samalla voi yhdessä joukkueeseen kuuluvien kanssa suuntautua kohti pääsiäistä. Pakohuoneessa ei harjoiteta uskontoa, mutta huone on rakennettu pääsiäisen teeman ympärille ja vihjeissä käytetään uskonnollista kirjallisuutta ja tematiikkaa.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan tuottaman pelin on suunnittelut pastori Ville Halkoluoto, joka kertoo olevansa itsekin aktiivinen peliharrastaja.

– Ajatukset ja ideat alkoivat heti pyöriä päässä. Olen pienestä asti käynyt kymmenissä pakohuoneissa ja myös ratkaissut pulmia lautapelien muodossa. Nyt enää jännittää, onko oma ajatteluni juuri sopivan kieroa, kun ensimmäiset mysteerin tutkijat astelevat huoneeseen.

Tavoitteena on ollut rakentaa laadukas pakohuone, jonka pulmien parissa osallistujat joutuvat raapimaan päätään. Halkoluodon mukaan hetki, jolloin tieto tyhjästä haudasta alkoi levitä, oli hedelmällinen pakohuonemysteerin lähtökohdaksi.

– Peliin liittyvien ongelmaratkaisutehtävien lisäksi kokemus syntyy siitä, miten hyvin olemme onnistuneet tekemään historiaa eläväksi pakohuoneessa. Ideana on, että peliä pelataan eläytymällä aikakauteen ja sen ihmisten tilanteisiin.

Pakohuone on suunnattu erityisesti nuorille aikuisille, kaveri- ja työporukoille. Tavoitteena on paeta suljetusta huoneesta tehtäviä ratkomalla.

Pakopeliä pelataan 4–5 hengen porukoissa. Joukkueen 50 euron osallistumismaksu lahjoitetaan Yhteisvastuukeräykseen, joka tänä vuonna kerää varoja nuorten väkivallan ratkaisuun ja ennaltaehkäisyyn.

Halkoluoto tarjoaa vinkin työyhteisöille ja työnantajille.

– Olisiko tässä hyvä irrottautuminen työarjesta ja pääsiäisyllätys henkilöstölle?

Pakohuonemysteerin ratkaiseminen yhdessä tiivistää tiimihenkeä ja työnantaja sijoittaa samalla sekä henkilöstönsä hyvinvointiin että kouluväkivallan vähentämiseen ja nuorten vakavien konfliktien ratkaisuun.

Huoneen ovat rakentaneet ja peliä ohjaavat seurakunnan työntekijät ja vapaaehtoiset yhdessä.

Sanctus locus -escape room on avoinna Poltinahon seurakuntatalossa 15.3.–5.4.2023. Peliaika varataan osoitteessa hameenlinna-vanajanseurakunta.fi/pakohuone.

Kokeile kuukausi eurolla

Tutustu Sanan digitilaukseen 1 € / 1 kk. Se on helppoa ja turvallista, voit perua tilauksen milloin hyvänsä.

Jaa artikkeli