KIRJOITTAJA

Juhani Huttunen

KUVAT

AOP

Jaa artikkeli

Aika ja ilmiöt | 09.10.2023 |

Näkökulma: Hamasin terrorismin taustalla vaikuttaa ikivanha juutalaisvastainen salaliittoteoria

Al-Aqsan myrskyksi kutsuttu operaatio ei ole poliittista taistelua Gazan saartoa vastaan, vaan sen taustalla vaikuttaa 1800-luvulla syntynyt vanhoillinen islamilainen uskontulkinta.

Naista revitään hiuksista. Hänet on väkivaltaisesti raiskattu, ja housuissa näkyy massiivinen verijälki. Hamasin uskonsoturit eli niin sanotut mujahideenit kuvaavat naista kännykällä ja huutavat: ”Allah on suurempi!”

Gazassa päämajaansa pitävät terroristijärjestöt Hamas ja Palestiinalainen islamilainen jihad onnistuivat tunkeutumaan rajan yli Israelin asutuskeskuksiin, joissa ne tappoivat ja ottivat panttivangiksi siviiliväestöä.

Hamas on vuonna 1987 perustettu islamistijärjestö, jonka tavoitteena on Israelin tuhoaminen. Sitä hieman pienempi Palestiinalainen islamilainen jihad on 1970-luvun lopussa perustettu radikaali järjestö.

Eräs video kuvasi panttivangiksi joutunutta perhettä, jonka lapsista yksi oli kylmäverisesti teloitettu muun perheen seuratessa sivusta. 260 elektronisen musiikin ystävää oli kylmäverisesti ammuttu festivaalialueelle lähelle Gazan rajaa. Sadat eri kansallisuuksia edustaneet nuoret juoksivat aavikolla terroristeja pakoon. Kuolleiden ruumiiden vieressä osa festivaaliin osallistuneista naisista raiskattiin. Gazassa on ainakin sata pankkivankia ja murhattuja on jo yli 700.

 

Mooseksen laki on tietenkin Jumalan ja Israelin kansan välisen liiton merkki, joten Hamas ajoitti verisen hyökkäyksen juhlaan, joka on aivan juutalaisen uskonnon ja identiteetin ytimessä.

 

Iskut on tuomittu laajasti, mutta palestiinalaismieliset mielenosoittajat esimerkiksi Isossa-Britanniassa ovat juhlineet Hamasin ja Palestinian Islamic Jihadin menestystä. Iranin islamilaisen tasavallan ylin johtaja Ali Khamenei kirjoitti lauantaina 7. lokakuuta viestipalvelu X:ssä, että jos Jumala suo, ”sionistisen riistäjähallinnon syöpä hävitetään Palestiinan kansan ja vastarintajoukkojen käsissä koko alueella”. Khamenei käytti asiasanatunnistetta #AlAqsaStorm, joka viittaa Hamasin operaatioon nimeen al-Aqsan myrsky.

Ainakin neljä näkökohtaa nousee esiin sodasta Israelin ja radikaalien palestiinalaisjärjestöjen välillä. Ensimmäinen koskee symboliikkaa, toinen terroristijärjestö Hamasin muuttunutta viestintää. Kolmas on sodan uskonnollinen tausta ja tähän sisältyvä juutalaisvastainen salaliittoteoria. Neljäs näkökohta koskee sitä, miten Hamasin toiminnassa yhdistyy kaksi erilaista antisemitismin ilmenemistapaa.

Hamas käyttää ja kouluttaa myös lapsisotilaita. Kuva: Wikipedia.

Hamas kouluttaa ja käyttää myös lapsisotilaita. Kuva: Wikimedia Commons.

 

Isku ajoitettiin juutalaisen juhlan yhteyteen

Islamilainen terrorismi sisältää usein sanan julmassa merkityksessä esteettisen ja symbolisen ulottuvuuden. Ihmiskunnan lähihistoriassa tämä tuli ilmi syyskuun 11. päivänä 2001, jolloin al-Qaida iski New Yorkin World Trade Centerin kaksoistorneihin. Iskusta puhutaan amerikkalaisen päivämäärämerkinnän mukaan nine eleven -iskuna, joka on samalla Yhdysvaltain kansallinen hätänumero 911. Kristillisessä lännessä on toteutettu iskuja usein joulun tai pääsiäisen läheisyydessä.

Hamasin hyökkäys Israelia vastaan oli suunniteltu huolellisesti, ja sen ajoitus oli tärkeä. Perjantaina lokakuun 6. päivänä tuli kuluneeksi tasan 50 vuotta jom kippur -sodan alkamisesta. Viime viikonvaihteessa juutalaiset ympäri maailman viettivät kahta perättäistä pyhää, kun perjantai-iltana sapatin yhteydessä alkoi lehtimajan juhlan päättävä shmini atseret -juhla, jonka jälkeen heti seuraavana päivänä vietettiin perinteisesti hyvin iloista simhat tora -juhlaa kiitollisena Jumalan lahjaksi antamasta Mooseksen laista.

Israelissa näitä molempia pyhiä vietettiin lauantaina, koska käytössä on kuusipäiväinen työviikko. Mooseksen laki on tietenkin Jumalan ja Israelin kansan välisen liiton merkki, joten Hamas ajoitti verisen hyökkäyksen juhlaan, joka on aivan juutalaisen uskonnon ja identiteetin ytimessä.

Rashid Rida kuvattuna poikiensa Muhammad Shafin (vas.) ja Al-Mutasimin kanssa. Ajankohta tuntemnaton. Kuva: Wikipedia.

Hamas ei enää esiinny pelkkänä vastarintaliikkeenä

Toinen näkökulma koskee Hamasin julkisuuskuvaa. Tähän asti Hamas on noudattanut poliittisen siiven johtajansa Ismail Hanian johtoajatusta, että Israelin vastustamisen tulee ulottua kaikille elämänaloille kattaen myös kaikki rauhanomaiset keinot, jolloin on liittouduttavat lännen ”vapaiden ihmisten” eli liberaaliprogressiivisten ihmisten kanssa. Tällöin Hamas on pyrkinyt selittämään, ettei sen harjoittama väkivalta ole terrorismia vaan ainoastaan oikeutettua vastarintaa, kun sen sijaan Hamasin omasta mielestä varsinainen terroristi on Israel.

Arabiaa äidinkielenään puhuvien keskuudessa Hamas-johtajat ovat käyttäneet paljon kovempaa kieltä.

Vuonna 2018 Hamas organisoi ”March of Return”-mielenosoituksia Gazan rajalla. Tuolloin Hamas-johtaja Yahya Sinwar julisti, että ”juutalaisilta on revittävä irti heidän sydämensä”. Aiemmin saman vuoden keväällä eräät gazalaiset pystyttivät maahan natsien hakaristin, ja Israeliin myös lennätettiin palopommileijoja, joihin oli maalattu hakaristi. Tähän liittyen on kiinnostavaa, että viime viikonvaihteen tapahtumien yhteydessä suomalaisten uusnatsien Partisaani-lehti onnitteli Hamasia taistelussa ”yhteistä juutalaista vihollista vastaan”.

 

Nyt Hamas murhasi ja raiskasi ja esitti kaiken julmuuden sosiaalisessa mediassa tavalla, jonka tarkoitus on järkyttää, nöyryyttää ja alistaa.

 

Hamas on vuosien ajan järjestänyt jokakesäisiä sotilaskoulutusleirejä, joissa kymmeniä tuhansia lapsia on aivopesty juutalaisvihaan ja koulutettu ampumaan. Lapset myös laitetaan leikkimään terroristinäytelmiä, joissa juutalaisia tapetaan. Tähän vihakasvatukseen kansainvälinen yhteisö ei juurikaan ole puuttunut.

Viime viikonvaihteessa tämä tilanne sai uuden käänteen, sillä enää Hamas ei edes yritä esittää viatonta vastarintataistelijaa, jolla olisi jonkinlainen, jos ei oikeutettu niin omalla tavallaan ymmärrettävä selitys väkivallalle. Nyt Hamas murhasi ja raiskasi ja esitti kaiken julmuuden sosiaalisessa mediassa tavalla, jonka tarkoitus on mahdollisimman paljon järkyttää, nöyryyttää ja alistaa. Tällaista Hamas ei ole koskaan aiemmin tehnyt. Kun Iranin johtaja Ali Khamenei julkaisi vihakirjoituksena X:ssä, hän jakoi juuri videon, jossa mainittu festivaaliyleisö pakeni heitä ampuvia terroristeja.

Iranin islamilainen vallankumouskaarti koordinoi iskua

Takavuosina eri konfliktien yhteydessä Hamas on isännöinyt länsimaalaisia journalisteja Gazassa. Toimittajia on kuskattu paikkoihin, joissa on esitelty kuvauskohteita ja haastateltavia. Siten on varmisteltu, että mediassa Gaza poseeraa miehityksen ja saarron uhrina.  Gazasta on kyllä tehty suomalaisten ammattilaisten voimin ansiokkaitakin reportaaseja, mutta laajempaan tietoisuuteen Hamasin ja yleisemmin palestiinalaishallinnon ongelmat eivät ole levinneet.

Usein saatetaankin kuulla väitteitä, että Gazan ongelmien ydinsyynä on saarto, nuorten näköalattomuus, epätoivo ja työttömyys. Palestiinalaisten elämä erityisesti Gazassa onkin vaikeaa, ja edellä luetellut seikat sellaisinaan ovat totta. Sadistisen väkivallan patenttiselityksiksi nuo mainitut seikat ovat kuitenkin ongelmallisia. Viime viikonvaiheessa terroristit eivät toimineet niin kuin turhautuneet äkkipikaiset nuoret vaan kuten ammattimaiset palkkamurhaajat. He olivat äärimmäisen treenattuja, ja koko operaatio oli johdettu taitavasti.

 

Tiedonannossaan Deif toteaa, että syynä operaatio al-Aqsan myrskyyn on se, että israelilaiset aikovat hävittää al-Aqsan moskeijan ja rakentaa sen raunioille juutalaisten temppelin.

 

Tunnettu tosiasia on, että Hamasin sponsorina toimii Iran. Iranin Islamilainen vallankumouskaarti koordinoi ja varustaa sekä Libanonissa toimivaa shiialaista Hizbollah-järjestöä että Hamasia. Wall Street Journal kertoo, että Iranin turvallisuusviranomaiset ovat viime elokuusta alkaen valmistelleet hyökkäystä yhdessä Hamasin kanssa.

Kun samaan aikaan Hizbollah hyökkää pohjoisesta, Iranin tavoitteena näyttää olevan Israelin pakottaminen kahden rintaman sotaan. Iranin islamilaisen vallankumouskaartin tietotaito näkyy myös Hamasin saamassa korkeatasoisessa sotilaskoulutuksessa, ammattimaisessa sotilasjohtamisessa sekä Hamasin tiedustelutiedon tarkkuudessa.

Al-Manar-sanomalehden työntekijöitä 1900-luvun alussa. Kuva: Wikipedia.

Entä Hamasin levittämä salaliittoteoria?

Muslimiveljeskuntaa lähellä oleva Middle East Monitor julkaisi lauantaina 7. lokakuuta Hamasin englanninkielisen tiedotteen, jossa järjestön aseellisen siiven johtaja Mohammed Deif perustelee operaation, josta hän käyttää nimeä al-Aqsa Flood.

Tiedonannossaan Deif toteaa, että syynä operaatio al-Aqsan myrskyyn on se, että israelilaiset aikovat hävittää al-Aqsan moskeijan ja rakentaa sen raunioille juutalaisten temppelin.

Deif luettelee muiksi syiksi palestiinalaisiin kohdistetun sorron ja miehityksen, mutta kysymys temppelistä on näistä keskeisin. Tämä absurdilta kuulostava väite kaipaa taustoitusta.

Hamas on 1920-luvulla perustetun islamistijärjestö Muslimiveljeskunnan palestiinalaishaara. Nämä liikkeet edustavat niin sanottua salafismia. Salafismi on 1800-luvun lopussa syntynyt vanhoillinen herätysliike, joka pitää esikuvinaan kolmen profeetta Muhammedin jälkeisen sukupolven hengellisiä johtajia. Kaikki salafistit eivät todellakaan ole terroristeja, mutta nykyaikaisilla muslimiterroristeilla on side eräisiin salafistisiin uskonkäsityksiin ja erityisesti Muslimiveljeskuntaan.

 

Perustamassaan al-Manar-sanomalehdessä hän alkoi levittää juutalaisvastaisia salaliittoteorioita ja syytti juutalaisia muun muassa maailmanlaajan pankkijärjestelmän kaappaamisesta ja Ranskan vallankumouksesta.

 

Muslimiveljeskunnan perustajan Hassan al-Bannan eräs merkittävä oppi-isä oli jo omana elinaikanaan erittäin huomattava muslimioppinut Rashid Rida (1865–1935). Rida perusti 1800-luvun lopussa sanomalehden nimeltään al-Manar, josta tuli koko arabimaailmassa tunnettu julkaisu. Nuoruudessaan Rida oli jopa tuominnut juutalaisvihan, ja aluksi hän myös suhtautui Euroopassa perustettuun sionistiseen liikkeeseen avoimella uteliaisuudella. Vähitellen Ridan näkemykset muuttuivat jyrkästi. Perustamassaan al-Manar-sanomalehdessä hän alkoi levittää juutalaisvastaisia salaliittoteorioita ja syytti juutalaisia muun muassa maailmanlaajan pankkijärjestelmän kaappaamisesta ja Ranskan vallankumouksesta. Kun Venäjän salaisen poliisin Ohranan laatima asiakirjaväärennös Siionin viisaiden pöytäkirjat käännettiin arabiaksi, Rida levitti kyseistä salaliittoteoriaa.

Yksi Ridan esittämistä väitteistä oli, että juutalaisten salaisena päämääränä on tuhota Jerusalemista al-Aqsa-moskeija ja ajaa koko historiallisen Palestiinan alueen muslimit maanpakoon. Muslimiveljeskunnan perustajan al-Bannan lisäksi Ridalla oli muitakin seuraajia, kuten toisen maailmansodan aikana Hitlerin kanssa liittoutunut Jerusalemin suurmufti Amin al-Husseini sekä palestiinalaisten kansallissankari, sheikki Izz ad-Din al-Qassam, jonka mukaan myös Hamasin aseellinen siipi on nimetty. Tätä taustaa ajatellen näyttäisi siltä, että viime viikonlopun tiedotteessaan Hamas-komentaja Mohammed Deif levitti noin sata vuotta vanhaa salaliittoteoriaa.

Kaksi antisemitismin muotoa sulautuu yhteen

Lopuksi eräs merkittävä havainto. Alussa mainittujen Hamasin videoiden tarkoitus on ennen muuta nöyryyttää ja alistaa juutalaisia.

Islamilaisen antisemitismin johtava kansainvälinen asiantuntija Matthias Küntzel on lukuisissa tutkimuksissaan tuonut esiin, että kristillisen antisemitismin ytimessä on suorastaan metafyysiseksi kasvava salaliittoteoria juutalaisista ”Jumalan murhaajina”. Sen sijaan Koraanissa juutalaiset eivät muodosta yläpuolelta tulevaa uhkaa, vaan Küntzelin mukaan juutalaiset nähdään aina profeetta Muhammadille alisteisessa asemassa olevina.

Uunituoreessa tutkimuksessaan Nazis, Islamic Antisemitism and the Middle East Küntzel toteaa, että modernissa islamistisessa juutalaisvihassa nuo kaksi näkökohtaa sulautuvat yhteen. Toisaalta juutalaisia pidetään alisteisessa asemassa ja heitä nöyryytetään raa’asti, mutta samaan aikaan heidät koetaan ”yläpuolelta” tulevaksi uhaksi, kun heistä levitetään erilaisia salaliittoteorioita. Küntzelin mukaan tämä jälkimmäinen antisemitismin muoto, jossa levitetään valheita ”sionistien salaliitosta”, on eurooppalaista vientitavaraa Lähi-itään.

 

Artikkelin pääkuvassa nuori nainen puolustaa Israelia New Yorkissa järjestyssä mielenilmauksessa. Kuva: All Over Press.

 

 

Kokeile kuukausi eurolla

Tutustu Sanan digitilaukseen 1 € / 1 kk. Se on helppoa ja turvallista, voit perua tilauksen milloin hyvänsä.

Ilkka Enkenberg

Ilkka Enkenberg

Päätoimittaja

Jaa artikkeli