KIRJOITTAJA

Annariikka Leino

KUVAT

Annariikka Leino

Jaa artikkeli

Aika ja ilmiöt | 28.12.2023 |

Kurkistus Hurstinavun vähävaraisille ja yksinäisille järjestämään joulujuhlaan, jossa puheenvuoron piti tasavallan presidentti Sauli Niinistö

Hurstin perheen vähävaraisten ja yksinäisten joulujuhla on perinne, joka kertoo omaa kieltään suomalaisuudesta sellaisena kuin se parhaimmillaan on.

Aattoaamu Herran vuonna 2023 aukeaa Helsingissä monen pilvi-sen päivän jälkeen kuulaana. Tänään on erityinen päivä, joulu-aatto, jota seuraavana yönä Jeesus Kristus kristillisen perimätie-don mukaan syntyi. Tätä ilon juhlaa vietettiin myös Hurstinavun perinteikkäässä vähävaraisten ja yksinäisten joulussa Helsingin Messukeskuksessa. Samaan aikaan, kun Hurstien juhla kello 12 alkoi, Turussa julistettiin joulurauha.

Hurstien juhla on lukuisille ihmisille joulun kohokohta, rakastettu traditio. Se antaa monelle yhteisyyden kokemuksen lisäksi jouluaterian ja ruokakassin muodossa merkittävän taloudellisen avun, jopa ainoan mahdollisuuden syödä maittavaa joulun juhlaruokaa kinkkuineen, perinteisine laatikoineen ja muine herkkuineen.

Tänä jouluna Hurstinavussa elettiin jännittäviä hetkiä, kun sen nykyinen varatoiminnanjohtaja Heikki Hursti joutui vielä aaton aattona julkaisemaan Facebookissa avunpyynnön, jotta juhlavieraille jaettavissa ruokakasseissa olisi riittävästi sisältöä. Pyyntö tuotti kaikeksi onneksi tulosta ja ennen juhlan alkamista ruokakasseja oli saatu pakatuksi peräti 1 300. Niitä jäi juhlasta yli kolmesataa kassia, jotka Hurstinapu joulupäivänä ilmoitti jakavansa tarvitseville tapaninpäivänä Helsingin Itäkeskuksessa.

Hurstinavun toiminnanjohtaja Sini Hurstin mukaan tämän kaltaista tilannetta ei ole ollut käsillä koskaan aiemmin, mutta hän kertoi taustalla olleen myös Hurstinavun oma laskennallinen ”virhe”. Kasseja ajateltiin alun perin pakattavaksi sama määrä kuin aiempina vuosina ja tilaukset tehtiin tämän arvion mukaan. Hurstinavun Helsingin ruokajonojen asiakasmäärä on kuitenkin viime aikoina leikkausten myötä kasvanut räjähdysmäisesti noin 1 900 avun tarvitsijaan jokaisella jakokerralla ja Hurstinavussa alettiin pelätä, etteivät 1 000 kassia tällä kertaa riittäisikään.

– Hurstinavun joulujuhlassa läheisyys ja muiden huomioonottaminen on käsin kosketeltavaa, sanoo vapaaehtoistyöntekijä Marko. Kuva: Annariikka Leino.

Joulun tärkein sanoma

Vieraiden saapuessa sisään heitä on toivottamassa tervetulleiksi pitkä rivi Hurstinavun hymyileviä vapaaehtoisia. Kaikkiaan heitä oli tänä vuonna yli 200 jakautuneina ryhmiin: aulatiimiin, keittiö-tiimiin ja juhlasalissa toimiviin tiimeihin. Vapaaehtoisuus on paitsi juhlan onnistumisen edellytys, myös selvästi ”koukuttavaa”. Ne, jotka ovat kerran tulleet Hurstien juhlien vapaaehtoisiksi, tulevat usein uudestaankin, eivätkä kaikki halukkaat edes mahdu mukaan. Hurstien puheenvuoroista kuultaakin aina läpi perheen kiitollisuus vapaaehtoistyötekijöitään kohtaan.

Hurstien avustustyöllä on jo yli satavuotinen perinne. Pastori Arvo Hursti aloitti avustustyönsä Helsingin katupoikien parissa vuonna 1916. Arvo ja Elli Hurstin perheen nuorimmainen, Veikko, tuli 1960-luvulla elämänsä kaoottisten, alkoholintäyteisten vuosien keskellä uskoon. Myös Lahja-vaimo luovutti elämänsä Jeesukselle. Pariskunta aloitti ruuan jakamisen vähempiosaisille vapaaehtoistyönä; Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö ry perustettiin vuonna 1983. Kun Veikko Hursti vuonna 2005 menehtyi, Laupeudentyön toiminnanjohtajaksi nousi hänen poikansa Heikki.

Hurstien avustustyöllä on jo yli satavuotinen perinne.

Vieraiden asetuttua pöytiin ja kellon näyttäessä kahtatoista, lavalle saapuu Heikki Hursti, joka toivottaa vieraat tervetulleiksi, kiittää vapaaehtoisten joukkoa ja Hurstinavun nykyistä toiminnanjohtajaa, tytärtään Siniä, joka ”on suunnitellut pöydät niin näteiksi”. ”Joulun tärkein sanoma ei kuitenkaan ole se, mitä syödään”, Hursti muistuttaa, ”Tärkeimpänä pidän sitä, että Joulun lapsi, Jeesus Kristus, tuli maailmaan antamaan vaikeita aikoja elävälle maailmalle toivoa ja rauhaa. Sitä samaa toivon myös teille.”

– Odotan ja toivon, että saisimme myös ensi jouluna sponsorin, joka hoitaisi Messukeskuksen tilavuokran, Sanoo Heikki Hursti. Sosiaaliturvan leikkausten myötä haavoittuvimmassa asemassa olevien taloustilanne on entisestään vaikeutunut ja HurstinAvun ruokajonot pidentyneet, mutta lahjoitusten määrä on kutistunut. Kuva: Museovirasto.

Valovoimainen esiintyjäkaarti

Juhlavieraiden saadessa eteensä höyryäviä jouluruokalautasellisia, esiintymislavalla aloittaa juhlan ensimmäinen solisti, Hanna Pakarinen. Kaunisääninen Pakarinen avaa musiikkiohjelman talvi-iloa huokuvalla Winter Wonderlandilla ja jatkaa Heinillä härkien kaukalon -klassikolla. Pian juhlayleisö saa kokea yllätyksen, kun lavalle pelmahtaa Pakarisen duettokumppaniksi Suomen tämän hetken suosituimpiin artisteihin lukeutuva Vesala. Taitava kaksikko heläyttää ilmoille Valkean joulun ja muutaman muun joulun suosikin.

Ensimmäisen musiikkiosuuden päätyttyä lavalle saapuu juhlan arvovieras, Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Hän toteaa olevansa Hurstien juhlassa viimeistä kertaa tasavallan presidentin ominaisuudessa, mutta toivovansa pääsemään juhlaan jatkossakin. ”Me elämme vähän vaikeita aikoja”, presidentti Niinistö toteaa. ”Minusta juuri se rauhan sanoma, jota Heikkikin korosti, on joulun tärkeimpiä. Sen soisi voittavan alaa. Haluan toivottaa teille rauhallista, iloista joulua ja kaikkea hyvää uudelle vuodelle.”

Hurstien juhla jatkuu musiikkiesitysten ja ruokailun merkeissä. Esiintymislavalle saapuvat vielä toistamiseen Hanna Pakarinen ja Vesala. Heidän lisäkseen rakastetuimpia joululauluja esittää  muusikko Jari Levy. Heikki Hursti nousee juhlan päätteeksi lavalle toistamiseen kiittääkseen juhlan hienoja esiintyjiä ja vapaaehtoisia. Tämäkin joulu on saanut Hurstien juhlassa hienon, arvokkaan aloituksensa. Ne jotka jaksavat ja pystyvät, auttavat pyyteettömästi läheistään. ”Pelkoon yltää jokainen ihminen, toivoon tarvitaan toista”, kuten Hurstinavun toiminnanjohtaja Sini Hurstin Ruut-serkku juhlassa totesi.

Kokeile kuukausi eurolla

Tutustu Sanan digitilaukseen 1 € / 1 kk. Se on helppoa ja turvallista, voit perua tilauksen milloin hyvänsä.

Jaa artikkeli