KIRJOITTAJA

Ilkka Enkenberg

ilkka.enkenberg@sana.fi

KUVAT

Jani Laukkanen

Jaa artikkeli

Pääkirjoitus | 17.04.2023 | 08/2023

Ilkka Enkenberg | Yhteistyötä yli rajojen

Eduskuntavaalit on käyty, ja maamme on saanut päättäjät seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Suomi on siitä onnellisessa asemassa, että meillä kansa valitsee päättäjät ja voimme luottaa siihen, että vaalit ovat rehelliset. Pelkästään se on kiitollisuuden aihe.

Lisäksi Suomessa on pitkään oltu siitä erikoisessa asemassa, että täällä on saatu nauttia hallituksista, jotka toimivat perinteisten oikeisto–vasemmisto-rajojen ja muiden aatteellisten muurien yli. Suomalaiset ovatkin käytännöllistä kansaa.

Julkisuudessa on viime aikoina puhuttu blokkipolitiikan tulosta Suomeen. Termillä tarkoitetaan poliittisen kentän jakautumista keskenään kilpaileviin osiin, joiden erot ovat jyrkät ja rajat lähes ylittämättömät. Monissa maissa blokkipolitiikka on ollut arkipäivää pitkään. Esimerkiksi angloamerikkalaisissa maissa, Britanniassa ja Yhdysvalloissa käytössä on järjestelmä, jossa valta vaihtelee kahden suuren puolueen välillä. Varsinkin Yhdysvalloissa tämä on välillisesti johtanut jopa kansan kahtiajakautumiseen.

Johanneksen evankeliumin mukaan Jeesus sanoi, että opetuslapset tunnistaa rakkaudesta. Siitä miten he rakastavat toisiaan.

Matteuksen evankeliumissa Jeesus puolestaan sanoo, ”te olette kaikki veljiä”. Tähän joku vääräleuka voisi vastata, että ”oletko ikinä nähnyt veljien riitoja, ne ovat kaikista pahimpia”. Sisarusten side on kuitenkin usein uskomattoman vahva, vaikka elämä veisi eri suuntiin ja persoonat olisivat erilaisia. Lieneekin selvää, mitä Jeesus tarkoitti.

Voi tuntua päälle liimatulta ottaa esiin Jeesuksen kehotukset opetuslapsilleen Suomen eduskuntavaalien yhteydessä. Politiikassa toimivat pyrkivät usein esittämään itsensä hyvässä valossa, saamaan mahdollisimman paljon näkyvyyttä ja pahimmillaan lyttäämään kilpailijoita jopa henkilökohtaisella tasolla.

 

Opetuslapseus ja kristillisten arvojen soveltamispiiri ei kuitenkaan pääty siihen, mistä politiikka alkaa. Pikemminkin päinvastoin. Julkisuudessa olisi hyvä tilaisuus näyttää esimerkkiä siitä, miten rakkautta käytännössä toteutetaan. Suomalaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa se on tietyssä mielessä toteutunutkin. Puolueet eri laidoilta ovat olleet sitä mieltä, että on tärkeää pitää huolta niistä, jotka eivät itse syystä tai toisesta kykene pitämään itsestään huolta. On haluttu tarjota ilmainen koulutus ja terveydenhuolto. Turva jokaiselle.

Hyvinvointiyhteiskunta rapautuu ja blokkipolitiikka voimistuu käsi kädessä. Tarvitaan koko poliittisen kentän yhteistyötä, jotta suunta saadaan muutettua. Suomi on yhä maailman paras, tai ainakin todistetusti onnellisin maa. Toivon, että myös tuleva hallitus ja eduskunta pyrkivät pitämään se sellaisena.

 

 

 

Kokeile kuukausi eurolla

Tutustu Sanan digitilaukseen 1 € / 1 kk. Se on helppoa ja turvallista, voit perua tilauksen milloin hyvänsä.

Ilkka Enkenberg

Ilkka Enkenberg

Päätoimittaja

LISÄÄ AIHEPIIRISTÄ

Jaa artikkeli