KUVAT
Aika ja ilmiöt | 03.07.2024 | 11-12 / 2024
Poimi kiinnostavat kuunteluvinkit kesään: Olemisen ääniä on Sanan podcast, jossa tuottaja-toimittaja Mikko Kurenlahti käsittelee perimmäisiä kysymyksiä mielenkiintoisten vieraiden kanssa. Tässä artikkelissa esittelemme jaksojen teemoja, itse jaksot löydät osoitteesta sana.fi tai Spotifysta.
Miksi maapallo on olemassa? Entä ihmiset? Onko sade Jumalan itku? Pieni lapsi saattaa pohtia isoja katsomuksellisia kysymyksiä. Uskontokasvatuksen tutkija, yliopistonlehtori ja kolmen lapsen äiti Saila Poulter kehottaa aikuisia heittäytymään mukaan uskonnollisiin pohdintoihin.
– On suuri virhe ajatella, että tämän päivän lapset eivät tarvitsisi uskontokasvatusta ja katsomusopetusta, Poulter sanoo.
Poulter kokee ongelmallisena ajatuksen siitä, että uskonto ei lähtökohtaisesti kiinnostaisi lasta.
Kristillisessä traditiossa on totuttu rukoilemaan: ”Tulkoon sinun valtakuntasi. Tapahtukoon sinun tahtosi.” Tarkoittaako tämä omasta tahdosta luopumista?
– Ihmiseen voi piirtyä Kristuksen kuva, kun hän tulee omaksi itsekseen. Se on parasta ihmisyyttä, mitä me voimme olla.
Pappi, ohjaaja Henri Järvinen pohtii, voiko ihminen löytää Jumalan minuuden kautta? Entä mitä tarkoittaa Itsen vallasta luopuminen?
Voidaanko puhua enää yksiulotteisesti viihteestä tai ”vain pelaamisesta”, jos videopelit onnistuvat tarjoamaan pelaajilleen moniulotteisia lumoutumisen ja yhteisöllisyyden kokemuksia tai mahdollisuuksia käsitellä omaa identiteettiä ja moraalia?
– Olemisemme, kommunikaatiomme ja ihmissuhteemme muuttuvat varmasti erilaisen kehityksen ja teknologian mukana, sanoo uskontotieteilijä ja pelitutkija Heidi Rautalahti.
Mitä hengellisyys tarkoittaa digitaalisessa todellisuudessa?
Nuoret aikuiset ovat suurin kirkosta eroavien ryhmä. Miksi heidän suhteensa kirkkoon on erilainen kuin aiemmilla sukupolvilla? Ja millainen se itse asiassa on?
– Ihmiselämän suurimmat kipuilut syntyvät, tai ainakin ne sanoitetaan eri tavalla kuin maanviljelysyhteiskunnassa, jossa maailma ei ollut niin verkottunut eikä se muuttunut yhtä nopeasti.
Jaksossa on vieraana nuorten aikuisten kirkkosuhteeseen erikoistunut teologian ja politiikan tutkija Marjukka Laiho.
Kaksiosaisessa podcastissa Mikko Kurenlahden vieraana on kestävän hyvinvoinnin asiantuntija, professori Arto O. Salonen, jonka mielestä nykyihminen ajaa itseään tyhjiöön seuraamalla vallitsevia uskomuksia siitä, mitä hyvä elämä on.
– Jos miettii kristinuskon näkökulmasta, niin toimintamme vaikuttaa siltä, että Jumala on luonut sellaisia asioita, jotka häiritsevät meitä ja vievät tehoja pois ihmisen toimeliaisuudelta. Esimerkiksi puuvillapeltojen kasvatus tai kemikalisoitunut maatalous perustuvat sille ajatukselle, että on vähempiarvoista, huonoa ja suorastaan turhaa elämää, joka täytyy myrkyillä tappaa pois. Onko Jumala tosiaan epäonnistunut monissa asioissa? Salonen kysyy.
Tuplajakson ensimmäisessä osassa kysellään Salosen ajatuksia ihmisen suhteesta maailmaan ja luomakuntaan sekä tätä asuttaviin toisiin ja lähimmäisiin. Toisessa osassa nostetaan keskusteluun ihmisen suhde itseen ja johonkin itseä suurempaan.
1990-luvun lopussa Kirkon tutkimus ja koulutuksen johtava asiantuntija, dosentti Jyri Komulainen, oli nuori teologian väitöskirjatutkija, joka Intian Bangaloressa opiskellessaan huomasi yhtäkkiä olevansa hyvin vauras suhteessa ympärillä eläviin ihmisiin.
– Intialaisessa suurkaupungissa Raamatun tekstit, kuten Rikas mies ja Lasarus Uudessa testamentissa, tulivat konkreettisesti todellisiksi.
Olemisen ääniä -podcastin vieraana Komulainen jakaa ajatuksiaan kristillisen opin, evankeliumin ja Jeesuksen opetusten tämänpuoleisista, yhteiskunnallisista ja poliittisista merkityksistä.
– Jos katsotaan kristinuskon perustekstejä, on hätkähdyttävää, miten paljon siellä korostetaan köyhien merkitystä. Uuden testamentin radikaali ajattelumalli on, että ensin köyhät ja maan hiljaiset ja sitten vasta ne, joilla asiat ovat paremmin, Komulainen pohtii.
Tiedätkö, mistä onnellisuutesi rakentuu – tai mikä vie sitä pois? Mitä onnellisuus ylipäätään tarkoittaa, miksi sen löytäminen on ihmiselle niin tärkeää ja mihin onnellisuus tuntuu aina välillä katoavan?
– Olemme toistemme onnellisuuden seppiä, Sanoo onnellisuustutkija Ilona Suojanen.
Entä voiko onnellisuustutkija olla onneton?
Miten sanoittaa kristinuskon merkitystä ihmisille, jotka ovat oppineet vierastamaan uskonnollisuuden leimaa?
Erityisesti kaupunkikuplassa kristitty voi pelätä, että häntä pidetään naiivina tai jopa tyhmänä, tiedevastaisena tai eettisesti ahdasmielisenä änkyränä. Mitä vastaavista ennakkoluuloista, stigmoista ja jopa uskontoallergiasta ajattelee somestakin tuttu Pastori Maikki, Usko tai älä. Mitä kristinuskosta kannattaa tietää ja miksi? -kirjan (Kirjapaja 2024) julkaissut Marjut Mulari?
Tutustu Sanan digitilaukseen 1 € / 1 kk. Se on helppoa ja turvallista, voit perua tilauksen milloin hyvänsä.
LISÄÄ AIHEPIIRISTÄ