KIRJOITTAJA

Ulla Saunaluoma

KUVAT

Jaa artikkeli
Kuuntele artikkeli

Pyhä hetki | 08.09.2023 | 16/2023

Saarna: Kun muut ohittivat, Jeesus pysähtyi

Kun kaikki muut olivat ohittaneet sairaan miehen, Jeesus oli ainoa, joka pysähtyi ja kuunteli häntä.

Kirkkovuoden 15. sunnuntai helluntaista käsittelee kiitollisuutta ja kiittämättömyyttä. Liturginen väri on vihreä. Päivän evankeliumi on Johanneksen evankeliumi, luku 5, jakeet 1–15:

Oli eräs juutalaisten juhla, ja Jeesus lähti Jerusalemiin. Jerusalemissa on Lammasportin lähellä allas, jonka hepreankielinen nimi on Betesda. Sitä reunustaa viisi pylväshallia, ja niissä makasi suuri joukko sairaita: sokeita, rampoja ja halvaantuneita. Nämä odottivat, että vesi alkaisi liikkua. Aika ajoin näet Herran enkeli laskeutui lammikkoon ja pani veden kuohumaan, ja se, joka ensimmäisenä astui kuohuvaan veteen, tuli terveeksi, sairastipa hän mitä tautia tahansa.
    Siellä oli mies, joka oli sairastanut kolmekymmentäkahdeksan vuotta. Jeesus näki hänet siellä makaamassa vuodematolla ja tiesi, että hän oli jo pitkään ollut sairas. Jeesus kysyi: ”Tahdotko tulla terveeksi?” Sairas vastasi: ”Herra, minulla ei ole ketään, joka auttaisi minut altaaseen, kun vesi kuohahtaa. Aina kun yritän sinne, joku toinen ehtii ennen minua.” Jeesus sanoi hänelle: ”Nouse, ota vuoteesi ja kävele.” Mies tuli heti terveeksi, otti vuoteensa ja käveli.
    Mutta se päivä oli sapatti. Niinpä juutalaiset sanoivat parannetulle: ”Nyt on sapatti, ei sinun ole lupa kantaa vuodettasi.” Mies vastasi heille: ”Se, joka teki minut terveeksi, sanoi minulle: ’Ota vuoteesi ja kävele.’” Silloin juutalaiset kysyivät: ”Kuka se mies oli, joka käski sinun ottaa vuoteesi ja kävellä?” Parannettu ei kuitenkaan tiennyt, kuka hän oli, sillä Jeesus oli jo hävinnyt väkijoukkoon. Myöhemmin Jeesus tapasi miehen temppelissä ja sanoi hänelle: ”Sinä olet nyt terve. Älä enää tee syntiä, ettei sinulle kävisi entistä pahemmin.” Mies lähti sieltä ja kertoi juutalaisille, että Jeesus oli hänet parantanut.

 

Juuri sinua varten

Jeesuksen saama vastaus oli riipaiseva: ”Minulla ei ole ketään, joka auttaisi…” Oliko vastaaja juuri sillä hetkellä maailman yksinäisin ihminen?

Betesdan altaan pylväshallissa makaava mies oli sairastanut 38 vuotta. Se on pitkä aika. Jeesus ei ollut vielä edes syntynyt, kun mies oli sairastunut. Evankelista Johannes ei kerro, miten kauan miestä oli kuljetettu odottamaan altaalla tapahtuvaa parantumisihmettä, jos ehtisi sinne ensimmäisenä veden kuohuessa. Joka tapauksessa aina joku toinen oli ehtinyt ensin. Mikä oli lopulta miehen suurin kipu: sairaus, ohitetuksi tuleminen vai toivon häviäminen?

Maailman yksinäisimmän miehen edessä näytti seisovan maailman tyhmimmän kysymyksen tekijä. ”Tahdotko tulla terveeksi?” Kysyä nyt tuollaista juuri tältä mieheltä. Vai oliko se sittenkään tyhmä kysymys? Nyt miestä ei ohitettu, tämä kysyjä oli juuri häntä varten.

Jeesus ei kertonut miehelle, kuka on eikä kysellyt miehen uskon määrää. Jeesus vain paransi miehen. Sellaista on ehdoton rakkaus.

Mies osasi kuvata kyselijöille Jeesuksen vain sanoilla ”Se, joka teki minut terveeksi”. Millä sanoilla sinä kuvaisit Jeesusta? Mistä sinä voit kiittää häntä? ”Se, joka…”

Rovasti Ulla Saunaluoma

Kokeile kuukausi eurolla

Tutustu Sanan digitilaukseen 1 € / 1 kk. Se on helppoa ja turvallista, voit perua tilauksen milloin hyvänsä.

Ilkka Enkenberg

Ilkka Enkenberg

Päätoimittaja

LISÄÄ AIHEPIIRISTÄ

Jaa artikkeli