KIRJOITTAJA

Ilkka Enkenberg

KUVAT

Esko Jämsä

Jaa artikkeli

Aika ja ilmiöt | 12.02.2025 | 3/2025

Keskiaikaisen kivikirkon holvien alla levätään lattioilla

Kirkkokansan kasvoilla loistaa hymy, kun se kävelee retkipatjoja kantaen hämärään kirkkosaliin. Kohta joku jo nukkuu.

Makuupussit, patjat ja viltit levittyvät kirkon lattialle, kun lepääjät saapuvat Siuntion keskiaikaisen kirkon kiviholvien alle. Ensimmäiset tulevat hyvissä ajoin, sillä parhaat paikat keskikäytävän matolta varataan ripeästi. Pyhän Pietarin kirkko ottaa lepääjät vastaan samalla vuosisataisella tyyneydellä kuin se on ottanut torpparit, talonpojat ja kreivit.

Lepää kirkossa -tapahtuma järjestettiin Siuntiossa ensimmäisen kerran kymmenen vuotta sitten, minkä jälkeen toiminta on levinnyt kirkoissa ympäri Suomea ja myös naapurimaahan Ruotsiin.

 

Kanttori Pami Karvonen soittaa urkuja Siuntion kirkossa.

Lepää kirkossa- tapahtuma Siuntion kirkossa 12.1.2025. Kuvassa Pami Karvonen soittaa flyygeliä.

Musiikkia ja läsnäoloa

Sydäntalvella järjestettävien tapahtumien kulku on yksinkertainen. Aluksi tehdään psykoterapeutti Tommi Sarlinin ohjaamia läsnäoloharjoituksia, minkä jälkeen kirkon täyttää kanttori Pami Karvosen flyygelillä tai uruilla loihtima musiikki. Tapahtuman erikoisuus on, että niissä saa luvan kanssa etsiä kirkon lattialta itselle hyvältä tuntuvan makuupaikan ja nukahtaakin, jos siltä tuntuu.

– Pohtiessani kirkkoa levon paikkana vuonna 2014, etsin netistä tietoa vastaavasta. Hakusanalla kirkossa lepääminen sain tuloksia vain siitä, miten kirkon lattian alla levätään haudassa. Ajattelin, että kyllä sen pitäisi olla mahdollista jo sitä ennen, Karvonen naurahtaa.
Karvonen ja Sarlin kehittivät Lepää kirkossa -konseptin ohjaamiensa hiljaisuuden retriittien pohjalta. Miehiä innosti yhdistää läsnäoloharjoitusten ja musiikin tuottamat terveydelliset hyödyt osallistujien iloksi. Kaksikko tulikin keksineeksi kokonaisuuden, joka on koettu erityisen hoitavana.

Osallistujat ovat liki poikkeuksetta kuvanneet olotilaansa tapahtuman jälkeen levänneeksi, kokoavaksi ja virkistyneeksi. Jopa uniongelmiin on saatu apua. Kirkkoon on tullut myös sellaisia kävijöitä, jotka eivät juuri muuten kirkon penkkejä kuluta.

– Läsnäoloharjoitukset koostuvat tietoisuustaitoharjoituksista ja kehollisista harjoitteista. Ideana on pysähtyä kokemaan omaa sen hetkistä oloa ja rauhoittumaan mahdollisuuksien mukaan. Harjoitusten ja musiikin aikana osallistujat voivat kohdata itsessä herääviä monenlaisia tunteita, Sarlin kuvaa.
Vaikka tapahtuman nimi on Lepää kirkossa, iltaan voi osallistua myös kirkon penkissä istuen. Tilaisuus kestää 90 minuuttia, josta musiikin osuus on noin 60 minuuttia. Illoille on järjestäjien mukaan ollut entistä enemmän kysyntää, kun maailma ympärillä on muuttunut arvaamattomaksi. Silloin lepo läsnäoloharjoituksissa, musiikissa ja pyhän sylissä on tuntunut vielä aikaisempaakin tarpeellisempana.

 

Kirsi Kalenius-Ruotsalaisen kasvokuva pipo päässä.

Kirsi Kalenius-Ruotsalaisen mielestä kirkon akustiikka korostaa musiikkikokemusta.

”Musiikki antaa valtavasti”

Tapahtuman jälkeen Kirsi Kalenius-Ruotsalainen tulee kirkon käytävällä vastaan muhkea patja käsissään. Hän on saapunut kirkkoon miehensä kanssa.

– Tästä lähti taas musiikkivuosi käyntiin. Viime vuosi oli erinomainen, tehdään tästä vielä parempi, Kalenius-Ruotsalainen hehkuu.

Hän kertoo käyneensä tapahtumassa useana vuonna.

– En edes muista, milloin ensimmäisen kerran. Mieheni sain mukaan viime tai toissa vuonna.

Kalenius-Ruotsalainen kertoo nauttivansa erityisesti kirkkotilasta, jonka akustiikka korostaa musiikkikokemusta.

– Minusta on hienoa, että pääsee nauttimaan tästä upeasta kirkkotilasta eri tavalla kuin yleensä. Vapaasti. Toinen on se, että musiikki antaa valtavasti. Se on tärkeä juttu.

Ensimmäistä kertaa tullessaan hän oli huomannut tiedon tilaisuudesta sosiaalisessa mediassa.

–Näin varmaan sosiaalisessa mediassa maininnan tilaisuudesta, ja mietin, että kylläpä kuulostaa mahtavalta. Halusin tulla itsekin katsomaan, mitä täällä tapahtuu.

Musiikin suurkuluttaja oli levittänyt patjansa aivan soittimen viereen.

– Tästä tulee rentoutunut olo. Käyn kaikissa tilaisuuksissa, joissa voin kuunnella elävää musiikkia. Näin helposti on saatavissa kaunista musiikkia. Nauroin juuri mieheni kanssa, että maattiin melkein flyygelin alla. Kun valot sammuvat ja täällä on hiljaista, tuntuu kuin Pami soittaisi vain meille.

 

Henna Kallioinen Siuntion kirkossa.

Henna Kallioinen tuli tilaisuuteen äitinsä kanssa.

”Lämmintä ja ihanaa”

Henna Kallioinen saapui kirkkoon lepäämään äitinsä kanssa.

– Tulin tänne, koska täällä on niin lämmintä ja ihanaa. Tänne on ihana tulla nukkumaan. Tämä on erityinen tilaisuus, koska voi mennä tuonne penkkien väliin.

Kallioisen päällimmäinen tunne matkalla kohti jyhkeää ulko-ovea on väsymys, sillä hän ehti torkahtaa musiikin soidessa. Hän kävi tilaisuudessa ensimmäisen kerran tammikuussa 2023.

– Äitini ehdotti, että voitaisiin käydä täällä. Me päätimme tulla uudelleen, koska täällä oli niin mukavaa.

Kallioiselle kirkossa lepääminen pohjustaa seuraavaa viikkoa.

– Tämä on rauhoittava viikon aloitus, ei ole kamalaa pyörremyrskyä pään sisällä.

 

Kristiina pipo päässä.

Kristiinan mielestä kirkon kokee syvemmin Lepää kirkossa -tapahtumassa.

“Oloni on kirkas”

Kristiina on varsinainen kirkossa lepäämisen konkari, sillä hän muistelee olleensa mukana jo ensimmäisessä tilaisuudessa kymmenen vuotta sitten.

– Päällimmäiset tunnelmat ovat onnelliset, nautin.

Hänen mukaansa kirkon kokee levollisessa tilassa ja musiikin soidessa eri tavoin kuin tavallisesti.

– Musiikki ja kirkkotila, joka on ihan ihmeellinen. Kun on täällä ihan rauhassa ja musiikkia kuunnellen, se muuttuu. Kirkon kokee syvemmin.

Keskikäytävälle retkipatjansa levittäneelle Kristiinalle jää kirkas olo.

– Tästä jää kannateltu olo. Ensimmäisellä kerralla olo oli alkurentoutuksen jälkeen hankala, mutta nyt oloni on kirkas.

Kokeile kuukausi eurolla

Tutustu Sanan digitilaukseen 1 € / 1 kk. Se on helppoa ja turvallista, voit perua tilauksen milloin hyvänsä.

Jaa artikkeli

0:00 0:00