KIRJOITTAJA

Juhani Huttunen

KUVAT

Yle

Jaa artikkeli

Aika ja ilmiöt | 01.11.2023 |

Vuoden 2023 Joulukalenterissa pääosaa esittävät oikeat eläimet, ja juoneen ”on istutettu monta joulun sanomaa”, lupaa käsikirjoittaja Juuso Räsänen

Eläinten lisäksi Talvipihan joulun rooleissa nähdään Topi Kanerva, Isadora Brown ja Heikki Silvennoinen.

Aasi, possu, ankka, kaksi kiliä ja kaksi koiraa. Siinä pääosan esittäjät tämänvuotisessa Yle TV2:n esittämässä Joulukalenterissa. Talvipihan joulu kertoo konkurssikypsästä kotieläintilasta, jonka isäntä Onni Talvinen (Topi Kanerva) on velkaa omahyväiselle ja äksyilevälle kyläkauppias Roimolalle (Heikki Silvennoinen). Tuekseen Onni onnekseen saa viereisen kerrostalolähiön asukkaan Ilonan, jota esittää Isadora Brown.

 

Heti sarjan alkupuolella Onnin luo saapuu työnhaun merkeissä tummaihoinen Ilona.

 

Näistä aineksista kasvaa draama, joka jakso jaksolta vie katsojat kohti joulua.

Talvipihan joulu merkitsee eläinten vallankumousta suomalaisen televisiotuotannon historiassa, sillä koskaan aiemmin eivät ihan oikeat, koulutetut eläimet ole olleet näin merkittävässä roolissa. Johanna Smithin ohjaama Talvipihan joulu vaikuttaakin pitkälti klassiselta eläinsadulta, ja siinä ääninäyttelijöiden rooli on poikkeuksellisen tärkeä.

Onni (Topi Kanerva) ja Ilona (Isadora Brown) odottavat joulua Talvipihaan.

Mikroaggressioita joulusadussa

Moniarvoisessa ja -kulttuurisessa yhteiskunnassa ei ole enää itsestään selvää, että kaikki edes viettävät joulua. Talvipihan joulussa on myös hiuksenhienoja viittauksia yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Heti sarjan alkupuolella Onnin luo saapuu työnhaun merkeissä tummaihoinen Ilona. Onni kysyy Ilonalta, mistä tämä oikein on kotoisin. Kohtaus on taitavasti näytelty kuvaus niin sanotusta mikroaggressiosta, jossa huomion kiinnittäminen ihonväriin voi ilmaista rasistisia ennakkoluuloja.

Ilonaa esittävä Isadora Brown kertoo pohtineensa kysymystä itsekin.

– On hienoa, että Joulukalenterissa on tällainen kohtaus, koska useimmat meistä varmaan tunnistavat vastaavan tilanteen. Olen itsekin joutunut usein kohtaamaan kysymyksen, joka kyseenalaistaa oman suomalaisuuteni, Brown sanoo.

 

Kun nyt joku minun näköiseni lapsi näkee Joulukalenterissa ihmisen, johon hän voi samastua, niin se voi olla hänelle äärimmäisen tärkeää.
– Isadora Brown

 

Hänen mukaansa on tärkeää tiedostaa, missä kohtaa tutustumista kysymys omasta taustasta on luonteva.

– Jos se on ensimmäinen asia, jota vastaantulija haluaa tietää, se voi hyvästäkin tarkoituksesta huolimatta olla loukkaava, koska se kyseenalaistaa oman suomalaisuuteni, Brown toteaa.

Hänen mielestään tärkeää, että Joulukalenterissa on muitakin kuin pelkkiä valkoihoisia näyttelijöitä.

– Kun minä olin lapsi, joulun ohjelmissa ei ollut muita kuin valkoisia lapsia. Kun nyt joku minun näköiseni lapsi näkee Joulukalenterissa ihmisen, johon hän voi samastua, niin se voi olla hänelle äärimmäisen tärkeää, Brown sanoo.

Onni (Topi Kanerva) ja Kornelius (äänessä Vesa Vierikko) pohtivat Talvipihan talousmurheita.

 

Heikki Silvennoinen: ”Lapset ovat viisaampia kuin luullaankaan”

Onnin ja Ilonan sukupolvi tunnistaa piilottelevia ennakkoluuloja, mutta Talvipihan tilaa himoitseva kyläkauppias Roimola taas on röyhkeä hahmo, josta hienotunteisuus on kaukana.

– Roimola on toisesta aikakaudesta kuin Onni ja Ilona, ja kyllä näitä Roimoloita on olemassa ihan oikeassakin elämässä, Heikki Silvennoinen sanoo.

 

Kummeli-tähtenä Silvennoinen on tunnettu aikuisille suunnatusta astetta rasvaisemmasta huumorista, mutta miltä tuntuu näytellä lapsille?

 

– Eri sukupolvet varmasti hämmästelevät toisiaan, mutta en usko sellaiseen sukupolvien yhteentörmäykseen, etteikö tultaisi toimeen. Itse koen olevani hyvin kaukana Roimolan hahmosta.

Kummeli-tähtenä Silvennoinen on tunnettu aikuisille suunnatusta astetta rasvaisemmasta huumorista, mutta miltä tuntuu näytellä lapsille?

– En oikeastaan erottele, näyttelenkö lapsille vai aikuisille. Lapset ovat usein paljon viisaampia kuin luullaankaan.

Heikki Silvennoisen esittämä kyläkauppias Roimola suhtautuu Talvipihaan kyynisesti.

 

Voiko joulun sanoman esittää uskontoneutraalisti?

Talvipihan joulun käsikirjoittaja ja tuottaja Juuso Räsänen toteaa, että 1970-luvulta lähtien Yleisradion lastentoimituksen linjana on pidetty sitä, että ohjelmissa ei esitetä katsomuksellista tai poliittista sisältöä.

– Etenkin Pikku Kakkosen kohdalla periaate on aina ollut se, että minkä tahansa elämänkatsomuksen omaava vanhempi voi jättää lapsensa turvallisesti yksin katsomaan lastenohjelmaa ilman, että tulee kokemus ajatusmaailmaan puuttumisesta, Räsänen sanoo.

Hän itse eli lapsuutensa 1980-luvulla, jolloin suomalaisessa yhtenäiskulttuurissa luterilaista joulukirkkoa ei kyseenalaistettu. Miten nykyisessä moniarvoisessa yhteiskunnassa ylipäänsä voidaan esittää kaikille lapsille suunnattua jouluohjelmaa?

 

Mutta miten tehdä se ilman uskonnollisia tunnusmerkkejä? Juuri näillä hyveiden ja hyvyyden teemoilla.
– Juuso Räsänen

 

– On olemassa hyveitä ja hyvyyttä, jotka ovat samoja kaikille kulttuureille. Joulukalenterissa nämä asiat kulminoivat, sillä joulu edustaa ihmiskunnan tunnetuinta valon juhlaa, joka on luonnollisesti kristillinen. Mutta miten tehdä se ilman uskonnollisia tunnusmerkkejä? Juuri näillä hyveiden ja hyvyyden teemoilla, Räsänen sanoo.

Talvipihan joulu on jo viides Räsäsen tuottama Joulukalenteri, ja tällä kertaa hän on myös käsikirjoittaja. Mistä Talvipihan joulu oikein kertoo?

– Se käsittelee muun muassa vilpittömyyttä, uskollisuutta, oikeudenmukaisuutta, rohkeutta, ystävyyttä, anteeksiantoa, rakkautta ja toivoa. Sinne on istutettu monta joulun sanomaa, jotka toivottavasti itävät ja heräävät sellaisessakin, joka ei joulua vietä. Ja on sinne kirjoitettu myös joulun alkuperäinen sanoma, jonka etsivä löytää.

 

Joulukalenteri: Talvipihan joulu Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa 1.12. alkaen.

Kokeile kuukausi eurolla

Tutustu Sanan digitilaukseen 1 € / 1 kk. Se on helppoa ja turvallista, voit perua tilauksen milloin hyvänsä.

Ilkka Enkenberg

Ilkka Enkenberg

Päätoimittaja

LISÄÄ AIHEPIIRISTÄ

Jaa artikkeli