KIRJOITTAJA

Sanan toimitus

KUVAT

MIELIry / Martiina Woodson

Jaa artikkeli

Kaupallinen yhteistyö | 08.04.2024 |

Vapaaehtoisen ilo: Saan keventää taakkaa

– Annan mielelläni aikaani, koska tunnen, että saan niin paljon.

Mieli ry:ssä toimii yli 3000 vapaaehtoista. Jokaisella vapaaehtoisella on oma tarinansa. Yhdistävä tekijä on halu tehdä jotakin hyvää.

”Kun ruuhkavuosien jälkeen kalenterissa alkoi olla tilaa, mietin, mihin haluaisin vapautuneen ajan käyttää. Olen aina viihtynyt ihmisten seurassa, mutta en ollut ajatellut, että olisin hyvä kuuntelija tai osaisin auttaa muita – varsinkaan tuntemattomia ihmisiä. Sitten satuin junassa vastakkain kahden nuoren kanssa. He puhuivat siitä, miten epävarmaa kaikki on, ja miten ympärillä on sotaa ja pelkoa ja niin vähän toivoa. Aihe kosketti minua ja kysyin varovasti, saanko kysyä jotakin. Meille syntyi yllättäen pitkä keskustelu. Kun jäin junasta, tuntui että meillä kaikilla oli kevyempi olo. Se päivä jäi mieleen. Kun myöhemmin huomasin MIELI ry:n kutsun vapaaehtoiseksi, päätin kokeilla.

Vapaaehtoisena olen tajunnut, miten kallisarvoista on kiireetön aika. Ja miten tärkeää meistä jokaiselle on saada avata ajatuksiaan vapaasti jollekulle, johon voi luottaa. Annan mielelläni aikaani, koska tunnen, että saan niin paljon. On hyvä kuulla erilaisten ihmisten kokemuksia. Olen saanut ja oppinut paljon, myös näkemään asioita uudesta kulmasta. Tärkein oppi on ollut, että minun ei tarvitse ratkaista ongelmia, riittää, kun keskityn kuuntelemaan. Parasta on tunne, että pystyn edes hiukan keventämään toisen taakkaa. ”

Jokaisella vapaaehtoisella on oma tarinansa. Yhdistävä tekijä on halu tehdä jotakin hyvää. Usein taustalla on myös oma kokemus lohdutuksesta, kuuntelemisesta tai käytännön avusta. Auttaminen lisää auttamishalua. MIELI ry:n vapaaehtoiset puhuvat usein myös siitä, miten toisten tukeminen on tuonut elämään merkityksellisyyttä ja miten mukavalta tuntuu olla osa yhteisöä.

Vapaaehtoisia tarvitaan lisää

MIELI ry:ssä toimii yli 3000 vapaaehtoista; suurin osa kriisiauttajina Kriisipuhelimessa ja -chatissa, yksilötukisuhteissa tai nuorten tukena Sekasin-chatissa. Kriisityössä avun tarve onkin valtava. Viime vuonna Kriisipuhelimeen soitettiin 416 484 kertaa. Vain joka viidenteen puheluun pystyttiin vastaamaan. Vapaaehtoisia toivotaan myös muihin tehtäviin, esimerkiksi yhdistysten ryhmänohjaajiksi, tapahtumien järjestäjiksi, tukihenkiköiksi tai Huolituoli -vapaaehtoisiksi. MIELI ry:ssä vapaaehtoisuus on monenlaista, ja aina yhtä arvokasta.

Sinua tarvitaan.Lue lisää ja tule mukaan. Mieli.fi/vapaaehtoiseksi

***

Tämä artikkeli on tehty kaupallisena yhteistyönä. Jos kiinnostuit natiivimainonnasta, ota yhteyttä mediamyyntimme markkinointi@sana.fi.

 

Kokeile kuukausi eurolla

Tutustu Sanan digitilaukseen 1 € / 1 kk. Se on helppoa ja turvallista, voit perua tilauksen milloin hyvänsä.

Ilkka Enkenberg

Ilkka Enkenberg

Päätoimittaja

Jaa artikkeli