KIRJOITTAJA

Riitta-Sisko Keinonen Sana Riitta-Sisko Keinonen

KUVAT

Aki Loponen / Lahden kaupunginteatteri

Jaa artikkeli

Kulttuuri | 08.02.2023 | 4/2023

Tellervo Koivisto elämänsä rooleissa

Lahden kaupunginteatterin näyttämöllä älykkäästä ja herkästä pikku-Tellestä kasvaa tarkkanäköinen naisasianainen ja merkittävä julkisuudenhenkilö, rouva Tellervo Koivisto.

Minä, Tellervo näytelmän nimenä kertoo paljon sen sisällöstä. Näyttämöllä on ekonomi, kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu, pakinoitsija, tasavallan presidentti Mauno Koiviston puoliso. Mutta millainen on ihminen julkisuuskuvan takana?

Fiktiivinen näytelmäkirjailija Aura tapaa iäkkään Tellervo Koiviston ja käy näytelmän kohtauksia läpi tämän kanssa. Psykologisesti hieno ratkaisu on tuoda näyttämölle yhtä aikaa eri sukupolvet ja eri-ikäiset Tellervot. Iäkäs Tellervo katsoo itseään ja omaa elämäänsä tarkasti ja myötätunnolla.

Ilman paasausta tulee näkyväksi naisen asema ja Tellervon ajamat asiat. Kohtaus, jossa Auran turhautuminen äitiyden ja oman luovan työn yhdistämiseen pamahtaa ulos, on sanalla sanoen mehevä!

Tellervo Koiviston näyttämölle tuotu elämänkaari kertoo sisäisesti vahvasta tytöstä, josta kasvaa itselleen rehellinen nainen. Tellervo toimi arvojensa mukaan ja pyrki luottamustehtävissään edistämään naisten ja miesten tasa-arvoa.

 

Oppikoulun aikainen trauma jätti kuitenkin pahan olon, joka puski lopulta kehosta esiin unettomuutena ja vapinana. Uskonnonopettaja pahoinpiteli suojattomia ulkopaikkakuntalaisia tyttöjä. Nuori Telle oli puun ja kuoren välissä: oli otettava vastaan, vaiettava ja maksettava hinta, jottei koulunkäynti olisi tyssännyt siihen. Vanheneva Tellervo keräsi rohkeutensa ja puhui ensimmäisten joukossa Suomessa avoimesti kiusaamisen kohteeksi joutumisesta ja masennuksestaan.

Sisukas realisti ei halunnut antaa inhottavien tekojen määrittää elämäänsä – paitsi tekemällä työtä parantaakseen tyttöjen ja naisten asemaa. Myös näytelmässä on tehty tietoinen valinta olla käsittelemättä hyväksikäyttöä: Tellervo kieltää Auraa tekemästä niin. Trauman vaikutukset tulevat kuitenkin näkyviin estradin eri-ikäisissä Tellervoissa, kuten rehellistä onkin.

 

Uuden draaman idea ja ohjaus ovat Hilkka-Liisa Iivanaisen, joka kertoo pitävänsä Tellervo Koivistoa esikuvanaan.

Anna Krogeruksen käsikirjoitus on herkkä ja tarkka, ilmava ja jäntevä. Mietityt yksityiskohdat sisältävät merkityksellistä symboliikkaa. Näytelmä välittää uskottavia ajankuvia rakkaudesta, avioliitosta ja perhe-elämästä. Ensemble toimii parhaimmillaan kuin tanssi. Maunon ja Tellervon rakkaustarinakin alkaa tanssien, kun nuoret nykivät ylioppilaskerhon säpissä olevaa ovea ja etsivät toisen tanssipaikan.

Tellervo Koiviston viisaus ilmenee usein syvältä kumpuavan humoristisen realismin kautta. Viihdyttävä ja näytelmä kertoo merkittävän elämäntarinan, yksityisen ja yleisen – sellaisen, jossa löytyy paljon samaistumiskohtia myös meille taviksille.

 

Esityksen osatuottajana toimii Tampereen Teatteri. Minä, Tellervo saa Tampereen ensi-iltansa Frenckell-näyttämöllä 19. huhtikuuta.

 

Kokeile kuukausi eurolla

Tutustu Sanan digitilaukseen 1 € / 1 kk. Se on helppoa ja turvallista, voit perua tilauksen milloin hyvänsä.

Jaa artikkeli