KIRJOITTAJA

Ilkka Enkenberg

KUVAT

Jani Laukkanen

Jaa artikkeli

Pääkirjoitus | 08.10.2024 | 18/2024

Pääkirjoitus | Kännyköiden rajoittaminen kouluissa turvaisi opiskelurauhan

Älylaitteet ja koulu on yhdistelmä, joka takuuvarmasti herättää mielipiteitä. Jos keskivertoteiniltä kysytään, mitä mieltä hän ovat älypuhelimien käytöstä tunneilla, mitä luulet, että tuo teini vastaa?

Google-haku tuottaa muun muassa otsikoita: ”Koulu ei voi kieltää älypuhelimia luokkahuoneessa” (Ilta-Sanomat 18.4.2023), ”Espoo ottaa tiukemman kannan kännyköihin koulussa” (Helsingin Sanomat 7.8.2024), ”Helsingin koulut ottivat kovan keinon käyttöön puhelinten käytön kitkemiseksi – opettaja: ”Osalle suorastaan pelottavaa”” (Yle 8.8.2024).

Lakiesitystä kännyköiden käytön rajoittamisesta valmistellaan opetus- ja kulttuuriministeriössä. Rajoitukselle on vankat perusteet, esimerkiksi kesällä 2023 lastenlääkärit, -psykiatrit ja nuorisopsykiatrit ottivat liittojensa puheenjohtajien arvovallalla kantaa kännyköiden käytön rajoittamisen puolesta.

 

Puhelin on paitsi viihdeväline, joillekin myös koulutyöväline, ja ennen kaikkea se on sosiaalisen elämän väline.

 

Paimiolaisen Jokelan koulun rehtori Tarja Vuontela kertoi Iltalehdessä 12.8.2024, että heidän koulussaan on ollut kännykätön linja jo siitä alkaen, kun puhelimia alkoi ilmestyä lasten käsiin.

Vastuu ei ole pelkästään kouluilla. Alle 15-vuotiaiden vanhemmat voivat päättää, saako lapsi viedä älypuhelimen kouluun. Moni teinin isä ja äiti kuitenkin tietää, että tällainen on melko teoreettista. Puhelin on paitsi viihdeväline, joillekin myös koulutyöväline, ja ennen kaikkea se on sosiaalisen elämän väline.

Koulumatkankin aikana puhelin voi olla joko turvan tuoja tai sen viejä. Naama ruudussa kulkeva lapsi, tai aikuinenkin, altistaa itsensä vaaralle liikenteen keskellä. Toisaalta taas, jos puhuu tai esittää puhuvansa äidin kanssa puhelimessa koulumatkalla, kiusaajat saattavat pysyä loitolla.

Meillä on kotona useita teinejä, joista toiset ovat kiinteämmin ruudun lumoissa ja toiset vähemmän. Jokainen sitä kuitenkin käyttää. Olen ajoittain halunnut vieroittaa lapsia ruudulta ja lanseerannut ruuduttomia päiviä tai peräti viikkoja sillä poikkeuksella, että koulutehtäviin ja kommunikaation älylaitteita saa käyttää.

 

Paitsi tuntirauhan kannalta, kännyköiden käyttörajoitus asettaa toiveita myös yleisemmästä kulttuurin muutoksesta ruutuajan suhteen.

 

Teinit eivät ole nousset barrikadeille kieltoa vastustamaan. Sen sijaan on aloitettu ainakin yksi romaanikäsikirjoitus ja yhden sarjakuvan tekeminen. On luettu kirjoja ja kuunneltu podcasteja. Kenties positiivisin yllätys minulle on ollut ruuduttomuuden vaikutus mielialaan.

Oppilaiden oikeus saada opetusta on nostettava jälleen arvoonsa. Tämä edellyttää paitsi älylaitteiden käytön rajoittamista, työrauhan turvaamista myös muutoin. Mikäli uudesta laista tulee hyvin muotoiltu, se antanee koulujen henkilökunnalle työkalun, jonka avulla kännyköiden käyttöä voidaan rajoittaa.

Paitsi tuntirauhan kannalta, kännyköiden käyttörajoitus asettaa toiveita myös yleisemmästä kulttuurin muutoksesta ruutuajan suhteen. Keskittymiskyky ja luovuus ovat meille Jumalan lahjoja, niitä tarvitaan työntekoon, leikkiin, lähes kaikkeen ihmistoimintaan. Pidetään niistä kiinni.

Kokeile kuukausi eurolla

Tutustu Sanan digitilaukseen 1 € / 1 kk. Se on helppoa ja turvallista, voit perua tilauksen milloin hyvänsä.

LISÄÄ AIHEPIIRISTÄ

Jaa artikkeli