KUVAT
Maksuton artikkeli | 04.12.2024 |
Huumorilla höystetyn rikossarjan päähenkilö perustuu todelliseen katoliseen pappiin, jonka kanssa Yorkshiren nummilla käyty keskustelu teki vaikutuksen isä Brownin hahmon luoneeseen kirjailija G.K. Chestertoniin.
Maalaispappi ajaa kaftaanin helmat hulmuten polkupyörällä pitkin pikkukylän kapeita teitä ja virheettömän nostalgisia brittimaisemia. Ollaan kuvitteellisessa Kemblefordin kylässä, jossa on jälleen tapahtunut murha. Vaikka poliisit yrittävät estellä isä Brownin sekaantumista rikoksen tutkintaan, tämä sekaantuu kuitenkin ja lopulta selvittää sen.
Suosittu rikosdraamasarja Isä Brown ja hänen laumansa alkoi pyöriä Ylellä keväällä 2015 ja keräsi heti yli puoleen miljoonaan kohonneen katsojajoukon. Sympaattinen maalaispappi, jota esittää komedianäyttelijänä 1990-luvulla suosioon noussut Mark Williams, on löytänyt tiensä monen arkeen, sillä vuonna 2013 aloitettu sarja on jo 11. kaudellaan.
Elisabet II on noussut valtaistuimelle vuonna 1953, ja lakikirjasta voi lukea hieman erilaisia lakeja kuin nykyään, muun muassa homoseksuaalisuus on rikos ja kuolemanrangaistus yhä voimassa.
Katolinen pappi tv-sarjan päähahmona ei ole ainutlaatuinen keksintö, brittisarjan lisäksi esimerkiksi italialaissarja Isä Matteon tutkimuksia esittelee polkupyörällä ajelevan ja rikoksia ratkovan hengenmiehen. Päähenkilöiden yhtäläisyydet eivät kuitenkaan vähennä isä Brownin arvoa, sillä taattua laatua oleva brittiläinen näyttelijäntyö ja huolella tehty aikakauden taltioiminen ovat takuuvarma yhdistelmä, kuten katsojaluvutkin kertovat.
Tv-sarjassa isä Brown seikkailee 1950-luvun alkupuolen Englannissa, jossa säännöstely on yhä voimassa. Elisabet II on noussut valtaistuimelle vuonna 1953, ja lakikirjasta voi lukea hieman erilaisia lakeja kuin nykyään, muun muassa homoseksuaalisuus on rikos ja kuolemanrangaistus yhä voimassa.
Päähenkilö on saanut oman osansa sodan kauheuksista, tarinan mukaan Brown palveli ensimmäisessä maailmansodassa rintamasotilaana. Toiseenkin maailmansotaan hän osallistui mutta sotilaspapin roolissa.
Tv-sarjan lämpimän hengen mukaisesti isä Brownia leimaava piirre on hänen rakkaudellinen ja ymmärtäväinen suhtautumisensa kanssaihmisiä kohtaan. Lempeän papin tavoitteena ei ole tuomita vaan pyrkiä pelastamaan sieluja, olipa kyseessä vaikka rikokseen syyllistynytkin.
Varsinkin paikalliset poliisit joutuvat usein tekemisiin isä Brownin ylivoimaisen älyn kanssa hänen antaessaan vinkkejä rikosten ratkaisemiseen. Alan ammattilaisia taitava amatöörietsivä ärsyttää, mutta minkäs teet. Kerta toisensa jälkeen Brown onnistuu selvittämään rikoksen.
Rikokset ratkeavat usein siten, että Brown kuvittelee rikoksentekijän metodit ja motiivin mielikuvituksensa ja empatiansa avulla.
Älykäs ja lempeä hahmo perustuu kirjailija Gilbert Keith Chestertonin (1874–1936) luomaan samannimiseen rikoksia ratkovaan pappiin. Chesterton kirjoitti 53 Isä Brown -novellia, jotka ilmestyivät vuosina 1910–1936. Kirjojen isä Brown on hyvin samankaltainen kuin televisiosovituksessakin: ulkomuodoltaan vaatimaton mutta mittavan älykäs ja ihmisiä tarkasti havainnoiva.
Toisin kuin televisiosarjassa, alkuperäisten tarinoiden isä Brown ei asu kuvitteellisessa Kemblefordissa vaan aluksi Cobholen pikkukylässä Essexissä ja sen jälkeen Lontoossa, josta käsin hän matkustelee paljon.
Rikokset ratkeavat usein siten, että Brown kuvittelee rikoksentekijän metodit ja motiivin mielikuvituksensa ja empatiansa avulla. Tässä tehtävässä papille on hyötyä siitä, että hän on kuullut lukemattomia ripille tulleiden tunnustuksia. Rippisalaisuutta isä Brown kuitenkin kunnioittaa ehdoitta.
Chestertonin kehittämällä hahmolla oli esikuva myös todellisuudessa. Irlantilaissyntyinen John O’Connor kävi lapsena fransiskaanien koulua ja opiskeli myöhemmin teologiaa muun muassa Roomassa sijaitsevassa katolisessa seminaarissa, English Collegessa. Vuodesta 1919 kuolemaansa vuonna 1952 asti O’Connor toimi St Cuthbertin seurakunnan pappina Pohjois-Englannissa sijaitsevassa Bradfordissa.
Chesterton kuvailee omaelämäkerrassaan kaksikon ensimmäistä tapaamista.
Kävellessään O’Connorin kanssa West Ridingin nummilla Chesterton hämmästyi tämän ihmisluontoon liittyvistä huomioista ja siitä, kuinka hyvin pappi tunsi ihmisen pahan ja turmeltuneen puolen.
Olin luennoimassa Keighleyssä West Ridingin nummilla, ja yövyin tuon pienen teollisuuskaupungin johtavan asukkaan luona. Hän oli koonnut luokseen paikallisia ystäviä… mukaan lukien roomalaiskatolisen kuraatin, pienen miehen, jolla oli sileät kasvot ja nöyrä mutta haltiamainen ilme. (suom. toimitus)
Kävellessään O’Connorin kanssa West Ridingin nummilla Chesterton hämmästyi tämän ihmisluontoon liittyvistä huomioista ja siitä, kuinka hyvin pappi tunsi ihmisen pahan ja turmeltuneen puolen.
Kirjailija Chesterton oli itse apologeetta, eli hän pyrki osoittamaan kristinuskon todeksi loogisen päättelyn keinoin. Hänen vakaumuksensa ja pyrkimyksensä näkyvät selvästi isä Brownin hahmossa, jonka tavoitteena ei niinkään ole rikollisten rankaiseminen vaan syyllisen kääntyminen kaidalle tielle ja kenties myös Kaikkivaltiaan puoleen.
Isä Brownin arkkivastustaja on Hercule Flambeau, joka esiintyy kaikkiaan 48:ssa isä Brown -tarinassa. Novellissa nimeltä The Flying Stars Brown pitää Flambeaulle puhuttelun:
Lopulta myös Flambeausta tulee etsivä, joka elämänsä loppupuolella vetäytyy nauttimaan rauhallisesta perhe-elämästä.
Sinussa on vielä nuoruutta ja kunniaa ja huumoria; älä usko, että ne kestävät tuossa ammatissa. Ihmiset voivat pitää jonkinlaisen hyvyyden tason, mutta kukaan ei ole koskaan kyennyt pitäytymään yhdellä pahan tasolla. Se tie vie vain alas. Ystävällinen mies juo ja muuttuu julmaksi, rehellinen mies tappaa ja valehtelee siitä. Monet tuntemani miehet ryhtyivät sinun tavoin rehelliseksi lainsuojattomaksi, rikkaiden iloiseksi ryöstäjäksi ja päätyivät poljetuksi limaan.
Isä Brownin sanat eivät valu hukkaan, vaan Flambeausta tulee tämän ystävä ja hän kääntyy. Lopulta myös Flambeausta tulee etsivä, joka elämänsä loppupuolella vetäytyy nauttimaan rauhallisesta perhe-elämästä.
Tuottelias ja luova G.K. Chesterton kirjoitti elämänsä aikana paljon muutakin kuin salapoliisitarinoita. Hän oli myös ajattelija, kolumnisti ja tietokirjailija. Eräs hänen vaikuttavimmista teoksistaan lienee vuonna 1925 ilmestynyt The Everlasting Man, jota toinen kuuluisa englantilaiskirjailija C.S. Lewis kutsui parhaaksi tuntemakseen populaariksi apologetiaksi eli kaikelle kansalle suunnatuksi kristinuskon puolustuspuheeksi.
G.K. Chesterton kuoli sydänkohtaukseen 62-vuotiaana vuonna 1936 toivotettuaan viimeisinä sanoinaan vaimolleen hyvää huomenta.
Chestertonin äly ja monipuolisuus häikäisivät lukijoita, ja monet tykästyivät häneen kenties siksi, että hän suhtautui kriittisesti aikansa filosofeihin. Chesterton pyrki perustelemaan ajatuksensa niin kutsutun maalaisjärjen (common sense) avulla, mikä lienee osaltaan ollut luomassa hänen mainettaan eräänä aikansa johtavista ajattelijoista ja kirjoittajista.
G.K. Chesterton kuoli sydänkohtaukseen 62-vuotiaana vuonna 1936 toivotettuaan viimeisinä sanoinaan vaimolleen hyvää huomenta.
Pariskunta ei saanut lapsia, mutta apologeetta Chestertonin kirjalliset lapset elävät edelleen.
Isä Brownia näyttelevä Mark Williams nousi Suomessa monien tietoisuuteen 1990-luvun sketsisarjasta Ruuvit löysällä (The Fast Show). Hän oli mukana myös Harry Potter -filmatisoinneissa, joissa hän näytteli Arthur Weasleytä, Harryn parhaan ystävän Ronin, isää.
Williams on kertonut kasvaneensa Englannin kirkon piirissä, mutta aktiivisesti hän ei uskontoaan harjoita. Harry Potter -fanisivusto MuggleNetin haastattelussa marraskuussa 2021 hän sanoi: ”Isä Brown uskoo pelastukseen, ja hän uskoo, että olemme kaikki Jumalan lapsia. Hän on uskon mies, joten kunnioitan häntä”.
Tutustu Sanan digitilaukseen 1 € / 1 kk. Se on helppoa ja turvallista, voit perua tilauksen milloin hyvänsä.
LISÄÄ AIHEPIIRISTÄ