KIRJOITTAJA

Janne Villa

toimitus@sana.fi

KUVAT

Jani Laukkanen

Jaa artikkeli

Ihmisten tarinat | 26.10.2022 | 20/2022

Angela Nicoletti nousee siivilleen

Angela Nicoletti kokee hortoilleensa vuosikymmeniä kuin sumussa, henkisesti ja emotionaalisesti eksyksissä. – Päihteidentäyteistä elämää ja hermoromahdustani seurasi hengellinen herääminen. Olen onnellisempi kuin koskaan, kiitos Jumalan.

 

Angela Nicoletti, 58, tunnettu myös nimellä Angela McCoy, on nykyään kuvataiteilija, mutta työnsä ulkopuolella pikemminkin kuin eläväinen ja nopeasti etenevä performanssi tai värikäs draama.

Mallina, näyttelijänä ja laulajanakin toiminut nainen on todella tottunut ilmaisemaan itseään. Hän elehtii vilkkaasti havainnollistaessaan kertomiaan juttuja, kuiskaa lähelle kurkottaen jakaessaan asioita, joita ei ole julkisuuteen tarkoitettu, ja nauraa usein ja äänekkäästi. Hänen kanssaan on helppo tulla juttuun ja tutustua.

Taiteilija on sopinut tapaamispaikaksi elokuvaohjaaja Aki Kaurismäen Karkkilaan perustaman kulttuuri- ja viihdekeskuksen Kino Laikan, jossa on elokuvateatteri ja ravintola.

Suuren maailman menoon ja sykkeeseen tottuneen, aurinkoisessa ja lämpimässä Kaliforniassa kasvaneen naisen ei arvaisi asettuneen juuri Karkkilaan, metallimasuunin ympärille syntyneeseen pikkukaupunkiin maaseudun keskellä.

– Mutta täällä minun on nyt hyvä olla, luonnon rauhassa ja ystävällisten ihmisten keskellä, hän vakuuttaa ja viittaa kädellään Högforsin ruukkialueen läpi virtaavalla Karjaanjoella virvelöivään kalastajaan.

Paikalliset näyttävät tunnistavan mediasta tutun hahmon, mutta he antavat hänen kulkea rauhassa. Tai nyökkäävät ja hymyilevät, jos tuntevat tämän entuudestaan.

– Rakastan maanläheisiä karkkilalaisia. Täällä minusta pidetään omana itsenäni eikä vain jonain rokkarin vaimona. En ole ollut koskaan paikassa, missä olisin ollut yhtä onnellinen.

Angela Nicoletti makaa näyttämöllä vatsallaan kädet edessä levällään

Kiltti katolilainen perhetyttö

Sitäkään ei arvaisi, että räväkkä Angela Nicoletti oli alkujaan arka ja ujo katolilainen perhetyttö. Los Angelesin ja Hollywoodin paraatipaikoille muuttaneessa perheessä oli naisenemmistö: viisi tytärtä ja äiti, joka on juuriltaan cherokee-intiaani.

Jääbisneksellä rikastunut, taustaltaan amerikanitalialainen isä oli traditionaalinen vanhan koulukunnan mies.

– Meidän tyttöjen olisi pitänyt olla hiljaa ja rauhallisia ruokapöydässä, mutta me aloimme aina nauraa.

Kristitty äiti johdatti isääkin hengellisesti ja sai tämän muuttumaan paremmaksi mieheksi. Perhe kävi silloin tällöin kirkossa. Tytöt oppivat rukoilemaan. Angela ei innostunut pelkäämistään nunnista eikä farisealaisuudesta, jonka näki liittyvän uskonnollisuuteen.

– Jeesus ei tullut tänne uskonnon, vaan rakkauden, ihmisten parantamisen ja anteeksiannon takia.

Vanhemmat opettivat, että kohtele aina toisia niin kuin haluat tulla kohdelluksi. Rakasta lähimmäisiä. Maksa laskut ja laita sen jälkeen sivuun rahaa, jonka voit antaa köyhille.

Viihdemaailmassa vastaan tuli myöhemmin ihmisiä, jotka käyttivät hyväksi tai naureskelivat naista, joka koetti noudattaa näitä periaatteita.

– Luulin, että voisin muuttaa ihmisiä, kun yritin rakastaa, välittää tai toimia oikein, mutta sitä pidettiinkin vain naivina, typeränä ja säälittävänä.

Lapsuuden ihanteet ovat taas kirkastuneet.

– Uskon, että meidän pitäisi katsoa kaikkia ihmisiä sen hyvän kautta, mitä heissä on.

Angela Nicoletti hymyilee punaisen verhon edessä käsi pystyssä ja hiukset hulmuten

– Järkytyin, kun näin itseni muutaman vuotta sitten valokuvassa! Silmäni olivat kuin kuolleella. En voinut uskoa, että se olin minä, sanoo silmiinsä elon ja ilon takaisin saanut Angela Nicoletti.

Peloton villikkoprinsessa

Angelan nuoruuden avainkokemus oli 16-vuotiaana, kun rattijuoppo törmäsi hänen autoonsa. Nuoren naisen niska murtui.

– En tiedä, miten pääsin ulos autosta. Ehkä Jeesus auttoi, itse olin shokissa.

Sairaalassa yöllä herätessä ympärillä oli rakastava perhe.

– Äiti käveli vuoteeni ympäri ja rukoili Raamattu kädessään. ”Rakastan sinua, Angie, rakastan sinua”, hän toisteli. Siskot itkivät ja nauroivat hysteerisesti.

Tohtori totesi magneettikuvista, että Angelan selviytyminen hengissä ja nopea kuntoutuminen olivat ihme. Hänen piti käyttää niskatukea kaksi kuukautta, mutta kolmen viikon kuluttua neito tanssi taas.

– Onnettomuuden jälkeen en ollut enää se arka tyttö, vaan minusta tuli täysin peloton.

”Wild child”, nuori villikkoprinsessa, kulki omaa tietään. Hän ei halunnut työskennellä siskojensa tavoin perheyrityksessä, vaan hakeutui töihin rock-klubille, jonne järjesti bändejä esiintymään. Hän teki mallintöitä ja huvitteli. Poikaystävinä oli kuuluisia rokkareita.

– Koska en pelännyt mitään, tutustuin myös musiikkimaailman miehiin, joista monet ovat narsisteja. He rakastavat vain itseään.

Angela Nicoletti istumassa katsomon tuoleilla kuvattuna teatterisaliin avatun oven ulkopuolelta

Vahvat värit ovat tärkeitä Angela Nicolettille, joka on löytänyt kuvataiteesta itselleen uuden intohimon.

Alhaalla roikkuvat hedelmät

Angela Nicoletti ei halua syyttää tai tuomita ketään.

– Olin alhaalla roikkuva, helposti poimittavissa oleva hedelmä. Horjuin heti kun minua vain kosketettiin ja pikkuisen tönittiin toivottuun suuntaan.

Tällaisia helppoja hedelmiä riitti kaikkialla 1980-luvun Kaliforniassa poimittavaksi, Angela arvioi.

– Minäkin olin aina valmis uskomaan valheita. Olin kuin aivopesty. Minua oli helppo käyttää hyväksi. En tahdo puhua pahaa kenestäkään, mutta sen voin sanoa, että näin paljon pahoja asioita.

Kuulostaa siltä, että naisen mieli ja sielu olivat kuin vangittuina?

– Olin täydellisesti vankilassa. Menetin itseni ja identiteettini mentaalisesti, emotionaalisesti ja hengellisesti. Koin fyysisestikin rajuja ja hurjia kokemuksia, jotka upposivat alitajuntaani.

Päihteet olivat osa rock-elämää. Pahimpina vuosina Angela oli koukussa heroiiniin, josta onnistui vieroittautumaan korvaushoidon ja terapian avulla. Moni vanha tuttu on kuollut, jäänyt päihteiden orjaksi tai menettänyt mielenterveytensä.

– Luulin, että huumeet parantavat oloani, mutta seuraavana päivänä oli aina entistä pahempi olo. Sanon suoraan, että olen ollut addikti. Myös salaisuudet ja valheet tekevät addiktin sairaaksi, ja haluan vapautua nyt niistäkin.

Hermoromahdus vei hengentielle

Baareissa paljon aikaa viettänyt Angela oli ollut kolme viikkoa melkein nukkumatta ennen kuin sai hermoromahduksen vuodenvaihteessa 2017.

– Näin näkyjä ja pelottavia asioita. Minulla oli myös hyvin vahvoja hengellisiä kokemuksia. Tunsin, että Jeesus ja Jumala kutsuivat minua yhteyteensä.

Talvella 2018 lonkka ja käsi murtuivat kadulla kaatuessa.

– En ollut koskaan aiemmin kokenut sellaista fyysistä tuskaa ja kipuja. Niinä kuukausina aloin tuntea Jumalaa, joten jotain hyvää tuli kivun tilalle.

Hän päätti lähteä pois epäterveestä elämänpiiristään. Karkkilaan muutto oli osa parantumisprosessia ja oman identiteetin uudelleen luomista. Helsingin keskusta kiusauksineen ja jatkuvine bileineen ei ollut otollisinta seutua päästä kuiville.

Jos boheemipariskunnan toinen puolisko sanoi terassilla istuville tai vastaantuleville ja juomaseuraa etsiville juhlijoille, ettei halunnut juoda seuraksi, sitä ei uskottu.

– Ihmiset vain jatkoivat juomaan houkuttelemista. Lopulta opin sanomaan ”see you later”, nähdään myöhemmin. Se oli oikea vastaus, jolla pääsin hetkeksi rauhaan.

Vuonna 2020, pian McCoyn pariskunnan Karkkilaan muuton jälkeen, heidän yli 30-vuotinen liittonsa päättyi.

Nykyään Angela pyrkii elämään terveellisesti ja hoitamaan itseään. Hän tekee rentoutus- ja hengitysharjoituksia, rauhoittuu ja rukoilee päivittäin. Vitamiinit täydentävät ruokavaliota.

Hän kehittää itseään ahmimalla tietokirjoja esimerkiksi terapian, taiteen ja kristinuskon aloilta. Henkisen ja hengellisen hyvinvoinnin ydinasioita on neljä vuotta jatkunut Raamatun lukeminen.

– Luen yleensä pieniä pätkiä kerrallaan. Se on sopiva määrä minulle. Tunnen monesti Pyhän Hengen ja Jumalan läsnäolon. En ole enää ihan ”baby christian”, aivan aloittelija uskon tiellä.

Angela Nicoletti istuu ulkona terassin takana olevan muurin kaiteella

Taiteilijan lahjat löytyvät

Nuorena Angela Nicoletti tuntui saavan monet haluamistaan asioista aika helpolla. Kauniille, rohkealle, lahjakkaalle ja luovalle Kalifornian tytölle oli tarjolla monia mahdollisuuksia toteuttaa itseään.

– Jumala on antanut minulle monia taiteellisia lahjoja. Olen hyvä myös ihmisten rohkaisijana, saan luotua heihin toivoa. Minulla on rakkautta ja empatiaa. Olen hauska ja saan muut nauramaan.

Vuodet kuluivat nopeasti rock- ja viihdemaailman pyörteissä, eikä hän keskittynyt lahjojensa kehittämiseen. Ei ennen kuin löysi maalaamisen, tai maalaaminen löysi hänet.

– Tunsin heti maalaavani täydellisen rentoutuneesti, Pyhän Hengen johdattamana.

Maalaukset alkoivat syntyä kuin itsekseen. Angela Nicoletti on tehnyt niitä jo yli 400. Ensimmäinen taidenäyttely on takana, ja seuraava suuri näyttely on tulossa keväällä Tampereelle.

– Haluan tuoda töilläni iloa, toivoa ja rakkautta. Maalatessa tunnen kuin Herra sanoisi minulle: ”Olen rakastanut sinua, Angie, aina ehdottomalla rakkaudella. Hyvyys ympäröi sinua!”

En halua palata pimeään

Sieluni, mieleni ja ruumiini olivat pitkään hukassa, kuin huiputettuina ja vangittuina väärään paikkaan, Angela Nicoletti analysoi jälkikäteen ahdinkoaan ja tuskaansa.

– En halua palata siihen pimeään, josta olen onnistunut pääsemään Jumalan avulla pois.

Riskejä retkahtamiseen on kaikilla addikteilla tietysti aina, joten tarkkana on oltava.

– Menisinkö takaisin itsekkäiden narsistien ja hedonistien hallitsemaan maailmaan syömään sen huonoja hedelmiä? En! Tahdonko mennä takaisin hyväksikäyttäjieni luo? Ei kiitos!

Angela Nicoletti tahtoo pitää mielensä vapaana ja riippumattomana ihmisten manipuloinnista.

– Toivon olevani tulevaisuudessa sellainen kuin taivaallinen Isä haluaa minun olevan.

Veljiensä kadehtima Joosef oli vuoroin orja ja faaraon hovin käskynhaltija. Palatsien loiston siinä missä kolkot luolatkin tuntenut kuningas Daavid joutui välillä kurjaan jamaan tehtyään kauheita asioita, kuten tapattaessaan kauniin Batseban aviomiehen, ahkera raamatuntutkailija tietää.

– ”Minä en jätä sinua koskaan”, lupaa Herra. Yritän muistaa, että minäkin olen uusi luomus, enkä muistele liikaa vanhoja ja sitä kaikkea, mitä joskus olin.

Angela Nicoletti istuu hymyillen vehreässä puistossa olevan puun paksulla oksalla

Angela asui vuosia hienolla alueella Helsingin Eirassa. Kontrasti vanhaan teollisuuskaupunkiin, jonka monet talot ovat nähneet parhaat päivänsä, on iso. – Sieluni nauttii nyt Karkkilan rauhasta ja luonnosta.

Pääsin pois sakeasta sumusta

Läheisiä Raamatun henkilöitä ovat myös Maria Magdalena, ”syntinen nainen” ja kiivas Pietari, joka kielsi Jeesuksen kolmasti ja iski korvan irti sotilaalta.

– He saivat paljon anteeksi – ja rakastivat paljon. Jumala on rakkaus, ja hänen anteeksiantonsa on rajaton.

Kokemansa taivaallisen rakkauden ja armon ansiosta Angela ei tunne enää olevansa ”mitään likaista roskaa”.

– Pelastajani elää. Olen päässyt pois sakeasta sumusta.

Taivaallisen Isän kodissa on monta huonetta. Sinne mahtuvat myös monenlaiset elämän taiteilijat ja rokkaritytöt, kuten maallisen isänkin isoon taloon aikanaan Hollywoodissa.

– Minulla on nyt uusi identiteetti ja hengellinen koti. Hyvä Jumala auttoi minua suurimman hätäni hetkellä.

Amerikan lahja Suomelle on avoin sillekin mahdollisuudelle, että joku mies tulee vielä hänen rinnalleen.

– Mutta Jeesus on elämäni mies ja rakkaus. En haluaisi kumppanikseni miestä, joka ei rakasta häntä. En tahdo enää joutua vanhoihin ansoihin. Olen tehnyt jo tarpeeksi vääriä valintoja.

Feenikslintu nousee tuhkasta

Huijatuksi toistuvasti tullut mutta ”radikaaliin anteeksiantoon” uskova kristitty on rukoillut, että hänen anteeksiantamattomuutensa muuttuisi anteeksiannoksi.

– Jokaisen valehtelijan ja narsistin sisällä on kuitenkin myös se avuton ja viaton pikkulapsi.

Hän on opetellut antamaan anteeksi itselleenkin.

– Häpeä on vähentynyt, kun olen tajunnut, että kaikki me teemme virheitä. Miten olisin voinut nuorena ja tyhmänä tietää, mihin kaikkeen valintani johtaisivat?

Kaliforniasta Karkkilaan matkannut kuvataiteilija luottaa Jumalan kantavan tästäkin eteenpäin, kuten kantoi silloinkin, kun hän itse ei pelastajaansa paljon turvannut.

– Pitkään aikaan en enää katsonut itseäni kelpaavaksi Jumalalle, mutta hän tekee ihmisistä kauniita – meistäkin, jotka olemme heikkoja, emmekä tunteneet itseämme kunnioitettaviksi.

Angela nousee ravintolan terassipöydästä seisomaan ja levittää kätensä enkelin tai linnun siipien tavoin.

– Näen itseni kuin kotkana tai Feenikslintuna, joka nousee tuhkasta. En ole uhri vaan voittajan puolella. Mikä ei ole mahdollista ihmiselle, on mahdollista Jumalalle.

Kokeile kuukausi eurolla

Tutustu Sanan digitilaukseen 1 € / 1 kk. Se on helppoa ja turvallista, voit perua tilauksen milloin hyvänsä.

Ilkka Enkenberg

Ilkka Enkenberg

Päätoimittaja

Jaa artikkeli